Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Všetky príspevky
List pre Hlavný banský úrad v B. Štiavnici - lom Košariská
Napísal Eva   
01. 09. 2020

Vec: Nesúhlas s rozhodnutím
            Rada občianskeho združenia Vrchvoda, ktoré pôsobí v obci Cigeľ, zásadne nesúhlasí s rozhodnutím Obvodného banského úradu v Prievidzi č. 513-1442-1/2020 zo dňa 25.júna 2020 o predĺžení doby platnosti rozhodnutia č. 1280-3047/2015 z 18.novembra 2015 o povolení činnosti vykonávanej banským spôsobom v katastrálnom území Cigeľ, lokalita Košariská pre žiadateľa spoločnosť ANDESIT MINE, s. r. o.

Celý článok...
 
Odlesnenie a povolenie ťažby andezitu v Košariskách v Cigli
Napísal Ivan Kadlečík   
12. 07. 2020

Konanie Obvodného banského úradu v Prievidzi o kameňolome v Košariskách nad obcou Cigeľ bolo rýchle, vyhovelo sa žiadosti za záujmy ťažobného priemyslu. Udialo sa to v priebehu cca jedného mesiaca do 25. júna 2020, obec Cigeľ k tomu nemala žiadne námietky, resp. nedala jasné stanovisko. Úrady pracovali a asi sa ani nepočítalo s nejakými prekážkami. Totižto ak by sa žiadny z účastníkov konania neodvolal, po 15 dňoch by bolo povolenie obvodného banského úradu v Prievidzi konečné a platné.

Lenže obecný úrad, starosta a poslanci mali k tomu niekoľko porád a teraz organizujú podávanie odvolaní, ktorými obyvatelia obce chcú dať na známosť banských úradov svoje záujmy a námietky proti ťažbe. Nechcú výbuchy, otrasy, hluk, prach, stredný zdroj znečistenia ovzdušia, odlesnenie, nákladné autá v území a v obci, dízelagregáty v cigeľských lesoch, narúšanie krásnej krajiny, prírody a pokoja obyvateľov obce niekoľko sto metrov od najbližších domov. Listy obyvateľov obce sa zbierajú na obecnom úrade do pondelka 13.07.2020 a veríme, že budú riešené v rámci odvolacieho konania Hlavným banským úradom v Banskej Štiavnici. Už niekoľko stoviek obyvateľov podalo námietky - pridajte sa k nám.

 
Pandémia COVID19
Napísal Ivan Kadlečík   
03. 04. 2020

Svetová epidémia ochorenia koronavírusom zasiahla aj život obyvateľov našej obce. Aj naše občianske združenie VRCHVODA chce prispieť ku tomu, aby sa ohrozenie odvrátilo a zachránili sa životy a zdravie obyvateľov. Pripravili sme a rozniesli do schránok bulletin s informáciami a odporúčaniami , ako sa správať, ako predísť ochoreniu a čo robiť, ak ochorieme. Dali sme ušiť sto rúšiek a rozdali po našej obci. Fotogaléria

Informácií o COVID19 je na internete obrovské množstvo, vyberajme si však zdroje, ktoré sú bezpečné a dôveryhodné, napr. www.korona.gov.sk. Dodržujme opatrenia, strpme obmedzenia, susedsky si pomáhajme, buďme disciplinovaní a pozitívni.

 
Ruší sa operné predstavenie
Napísal Ivan Kadlečík   
06. 03. 2020
Podľa našich informácií sa predstavenie Štátnej opery Banská Bystrica Pocta Štefánikovi, ktoré malo byť v nedeľu 8. marca 2020 v Kultúrnom dome v Cigli, neuskutoční, kvôli celoslovenským obmedzeniam pre zvýšené riziko nákazy koronavírusom.
 
Kalendár vývozu odpadov na rok 2020
Napísal Ivan Kadlečík   
14. 02. 2020

 

 

Vyrobili sme pre Cigeľ tabuľku, kalendár na rok 2020 s vyznačenými dňami, kedy sa z obce odvážajú jednotlivé zložky odpadu. Pre ochranu životného prostredia, zlepšenie separovania v našej obci, väčší prehľad o termínoch vývozu  komunálneho odpadu a farebných kontajnerov. Tabuľku si môžete stiahnuť a vytlačiť (alebo ušetrite lesy a netlačte ju). Viac o správnom separovaní odpadov nájdete napríklad na stránke www.triedime.sk  

 
Cigeľská fašiangová kultúra 2020
Napísal Ivan Kadlečík   
13. 02. 2020

Fašiangové obdobie tradične ponúka príležitosti na plesy, koncerty, predstavenia, zábavy. Musí sa však podujať niekto, kto si to vezme na starosť a s vynaložením nemalej námahy, obetovaním svojej pohody pripraví a všetko zariadi. 

Na konci roka 2019, ešte počas adventu, takto zorganizovala Kačena Čertíková Vidová adventný bazár, koncert a kaviarničku. Zuzana Mikulová sa pričinila, že 4. januára 2020 bol v kostole sv. Matúša v Cigli Benefičný koncert so speváčkou Janais a skupinou súrodencov Michalcovcov. Projekt osvetlenia kostola navrhli a urobili najmä Ludvo Fábry a  Jozef Dámer. V sobotu 8. februára bol v Kultúrnom dome príjemný a veselý Batôžkový ples, zásluhou Renáty Michalovičovej.

Ďakujeme vám, milé ženičky a vážení páni, za to, že dokážete spolupracovať v tíme, realizovať dobrý nápad, spájať komunity, zapojiť Obec Cigeľ, spoločenstvo farnosti Sebedražie a Cigeľ, Kultúrnu komisiu pri Obecnom zastupiteľstve, občianske združenie Vrchvoda, Úniu žien a iné formálne i neformálne združenia či zoskupenia dobrých ľudí, rodinných príslušníkov, priateľov, susedov a známych.

V sobotu 22. februára 2020 bude v Kultúrnom dome pochovávanie basy a fašiangová zábava, o ktoré sa zase pričinia mnohí dobrí a obetaví obyvatelia obce.

8. marca bude v Cigli Štátna opera Banská Bystrica s predstavením Pocta Štefánikovi. V programe zaznie dramaticko-poetický príbeh mapujúci životný príbeh Milana Rastislava Štefánika, doplnený hudobnými číslami zo slovenskej a českej piesňovej a opernej tvorby.

Výber z hudobného repertoáru:
Tibor Andrašovan: Regrútske piesne
Mikuláš Schneider Trnavský: výber z piesňovej tvorby
Gejza Dusík: Najkrajší kút
Eugen Suchoň, Bedřich Smetana: výber z opernej tvorby

Scenár: Juraj Sarvaš
Autor textov: Juraj Sarvaš
Hudobná dramaturgia: Šimon Svitok

Tešíme sa. Ďakujeme. Nech žije Cigeľská fašiangová kultúra!

 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 31 - 40 z 613
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.