Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Zaujímavosti z obce arrow Cigeľ - srdcová záležitosť
Cigeľ - srdcová záležitosť
Napísal Jozef Kobela, Bratislava   
15. 02. 2009

Teší nás, že návštevníci reagujú na články internetových stránok www.vrchvoda.sk a dávajú nám cennú spätnú väzbu a takisto nové informácie na uverejnenie. Jozef z Bratislavy nám poslal na doplnenie poznámky z rodinného archívu. Prináša detaily k článkom Živelné pohromy v kategórii Z kroniky obce, k článkom o prezviskách v obci, o pomenovaniach dvorov... Ďakujeme!

Cigeľ je moja srdcová záležitosť, v 60.-70. rokoch sme chodili s rodičmi každé letné prázdniny navštevovať starých rodičov, nádherné spomienky na krásnu prírodu, kravičky, ovečky na pasienkoch, vôňa sena na povale... Žiaľ, väčšina príbuzných a susedov z Cmarkeje dvora už pomreli. Zaujímam sa o rod Cmarkovcov z Cigľa, prešiel som aj ciglianske matriky a archív v Bojniciach. V Cmarkeje dvore býval Juraj Kobela z Kanianky, ktorý si vzal za manželku Paulínu Cmarkovú z tohto dvora. Nikdy predtým Kobela v Cigli nebýval. Priezvisko Cmarko sa nachádza v Cigli už v súpise z roku 1715, keď sa tam uvádzajú dve osoby s menom Georgius Czmarko. V roku 1753 žili v Cigli Matúš Cmarko a Michal Cmarko s rodinami. V polovici 19. storočia žili Cmarkovci v domoch č. 9 a 32 (Cmarkeje dvor).

 

Posielam Vám článok z novín o požiari v Cigli v roku 1931. Môj otec (ešte žije, má 92 rokov) nám často rozprával o tomto požiari, stalo sa to v čase, keď boli na sezónnych prácach a doma zostali len malé deti a starí rodičia. Dotyčný, dnes už nebohý Ján Cmarko, sa tam hral s otcovým bratom Jánom Kobelom (ešte žije, mal vtedy tiež 8 rokov).

Noviny Náš kraj, ročník XIII., 15.8.1931, č. 16, s. 4, cit. :

„VEĽKÝ POŽIAR V CIGLI. Dňa 7. augusta dopol. vypukol oheň u Ondreja Cmarku v Cigli. Oheň čoskoro sa rozšíril na súsedné staviská, takže zachvátil 8 obytných domov. Na pomoc pospiechaly všetky súsedné hasičské sbory a podarilo sa im lokalizovať požiar. Oheň zapríčinil Ján Cmarko 8 ročný chlapec, ktorý pri šope svojho otca podpálil suché ráždie a od toho chytila sa čoskoro strecha šopy a súsedných domov. Škoda obnáša 130.000 Kč. O škode boly popísané zápisnice a okr. úradom predostreté na Zemedelskú radu s prosbou, aby postihnutým hospodárom bola poskytnutá podpora.“

 

Ďalej mám uchovaný list, ktorý nám poslal môj starý otec Juraj Kobela a kde píše o fujavici zo začiatku marca 1965. Posielam Vám z neho výňatok.

V Cigli dňa 5.3.1965

„...sme mali cez fašiangy v nedeľu, pondelok a utorok veľký vietor, tak nás celý horný bok zafujačelo odzadu až po strechu, aj na povali na 40 cm hrúbky, aj vo dvore, najviac učiná na konci, aj Melicher na predku, učiná plnú šopu až po komorné dvere mala zaviate, takú pohromu ešte ako v Cigli bývame sme ešte nemali...sme sa s materou narobeli...dva dni sme len z povali zhadzovali sneh a potom dva dni medzi šopkami sme ako je okno kuchynské odpratávali, predlabávali úzky jarok, aby sme mohli okno otvoriť a do šopy sa dostať, ale aj dreváreň šopa je plná snehu, nemôžme ani dvere otvoriť, lebo sa dovnútra otvárajú, v tej druhej máme uhlie, zas aj tá je plná napredku od dverí až po uhlie snehu, ale ten sa dá vybrať, lebo sa dvierka von otvárajú, len aby dážď do toho neprišiel, lebo by sme zas mali strachu dosť, keď nemá kade odtekať, po samú stenu je nabitý sneh, to ešte nebolo nikdy taká hrúza, ani susedia nepamätajú také voľačo, z dediny ľudia chodia to obdivovať, aj predseda s vihorníci dnes boli sa podívať..“
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.