Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Ochrana životného prostredia arrow Aktuálne informácie z banského úradu o lome v Košariskách
Aktuálne informácie z banského úradu o lome v Košariskách
Napísal OZ Vrchvoda   
01. 12. 2008

Obvodný banský úrad v týchto dňoch poskytol nášmu spoluobčanovi na požiadanie presné a aktuálne informácie podľa zákona č. 211/2000 Z. z. (zákona o slobode informácií). Tak sme sa dozvedeli, že Obvodný banský úrad (OBÚ) v Prievidzi povolil pred dvomi mesiacmi - dňa 26. septembra 2008 činnosť vykonávanú banským spôsobom - dobývanie nevyhradeného nerastu andezitov v k.ú. Cigeľ, lokalita Košariská pre organizáciu KRUH spol. s r. o.

  Spoločnosť Kruh s.r.o. z Bratislavy plánuje ťažiť andezit v opustenom, ťažko dostupnom, neregistrovanom lome blízko obývaného územia a zároveň blízko ďalšieho lomu, Vtáčnik v k. ú. Lehota pod Vtáčnikom. 

Na konci septembra 2008 sme informovali o prerušení povoľovacieho konania do doby vyriešenia otázky účastníctva občanov obce Cigeľ resp. mesta Prievidza v konaní. Podľa OBÚ 24. septembra 2008 sa definitívne rozhodlo o zamietnutí účastníctva siedmich prihlásených občanov v povoľovacom konaní, kedy Hlavný banský úrad potvrdil rozhodnutie obvodného banského úradu týkajúce sa postavenia účastníctva občanov.

Ministerstvo životného prostredia sa pred časom vyjadrilo že činnosť navrhovateľa je možné schváliť iba za podmienky splnenia určitých predpokladov a zatiaľ ministerstvo nevidí potrebu posudzovania navrhovanej činnosti z hľadiska vplyvov na životné prostredie, ak sa tieto podmienky dodržia. Avšak podľa našich informácií spoločnosť Kruh s.r.o. uvádza v návrhu činnosti tesne podprahové hodnoty rozlohy (4,995 ha oproti 5,000 ha) pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie podľa normy EIA a domnievame sa že už pri akejkoľvek malej zmene návrhu dôjde k prekročeniu tejto podprahovej hodnoty a z toho vyplývajúcej povinnosti posudzovania vplyvov. OBÚ sa vyjadril, že plánované dobývanie neprekročí prahové hodnoty uvedené v zákone č. 24/2006 a v prípade prekročenia prahových hodnôt pri uvedenej činnosti bude OBÚ ako aj ostatné kompetentné orgány postupovať v súlade s platnou legislatívou.

Ďalej podľa našich informácií spoločnosť Kruh nemá platný súhlas na využívanie územia od príslušného štátneho orgánu štátnej vodnej správy, pretože tento súhlas zanikol. Podľa OBÚ žiadateľ (KRUH) z dôvodu negatívnych ohlasov a podnetov občanov obce Cigeľ a mesta Prievidza v konaní zmenil dopravnú trasu pre odvoz vyťaženého materiálu z lomu. Táto upravená dopravná trasa je plánovaná mimo územia obce Cigeľ a súčasne neprechádza cez ochranné pásma vodárenského zdroja Pod kameňolomom. Z toho dôvodu sa predmetný vodohospodársky súhlas stal v konaní irelevantným.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.