Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Zvyky Cigľanov
Zvyky Cigľanov
Napísal Kronika obce z roku 1964   
03. 11. 2008

Na konci života prichádza pohreb a tento sa odbavoval za prítomnosti farára a organistu, čo sa deje i dnes. V obci bol jeden človek, ktorého si pozývali aby na pohrebe prehovoril. Po pohrebe bola hostina, takzvaný kar. Tento spôsob sa používa v Cigli ešte aj teraz.

Na Nový rok je zvykom chodiť k svojim známym a priať všetkého najlepšieho v novom roku. Najviac to využívali deti, ktoré dostávali za vinšovanie peniae. Pri vinšovaní deti hovorili: Vinšujem vám tento nový rok, aby vám dal Pán Boh zdravia, hojnô božskô požehnania a po smrti dušnô spasenia. Žartovne sa vinšovalo: Vinšujem vám tento nový rok, aby vám odpadol z pece bol a z police hrnce, dajte kus bochnice.

Na Veľkonočný pondelok chodili chlapci a chodia aj podnes, oblievať dievčatá vodou. Robí sa to vraj preto, že po ukrižovaní Krista sa jeho priaznivci schádzali a ľutovali ho. Aby nevyvolali povstanie proti kráľovi, tento ich dal polievať vodou, aby sa rozišli. Pri tomto zvyku sa stalo viac nešťastí. Polievanie dievčat sa dialo tak, že chlapi zobrali dievča a namočili do potoka; preto sa dievčatá pred chlapcami skrývali. Asi v roku 1880 sa dcéra miestneho kováča Majera ukryla do truhly, kde sa zadusila.

V máji sa zachovávajú takzvané Turíce, kedy sa do okien domov dáva lipina. Zvyk nastal tak, že vraj po narodení Krista kráľ Herodes ho chcel zničiť a preto vydal rozkaz, aby všetky deti do dvoch rokov boli povraždené. Herodes vyslal svojho sluhu, aby vystopoval Krista v ktorom dome bude, aby tento dom označil lipovou halúzkou. Ľudia sa však o tomto pláne dozvedeli a všetci si dali lipové halúzky do okien. Turíce sú veľkým sviatkom a piekli sa koláče. Na tieto sviatky dávali obecnému pastierovi koláče.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.