Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Strašidlá
Strašidlá
Napísal Kronika obce Cigeľ z roku 1964   
03. 11. 2008

Ubiedený človek nachádzal záchranu v rôznych poverách, ktorých sa húževnate držal. Povery narobili aj v našej obci veľa zla. Každé ročné obdobie sa vyznačovalo nejakou poverou. Na Nový rok sa každý snažil vstať čím skôr, lebo kto vraj vstane neskoro, bude darobný celý rok. Deti sa veľmi stránili aby ich rodičia neubili, leno že vraj budú bité po celý rok. Deti nesmeli na Nový rok bez povolenia rodičov brať hlavne potraviny, lebo že budú po celý rok maškrtné. Ľudia sa snažili zdržovať doma,  lebo že kto na Nový rok chodí po cestách, bude bludárom celý rok.

Ďalej ľudia verili, že keď ich predíde mačka, že sa mu bude po celý deň zle vodiť, keď predíde niekto niekoho s prázdnym, že sa mu bude tiež zle vodiť. Deti mali veľký strach, keď videli na peci mačku ktorá sa umývala, pretože na koho sa po umytí pozrie, ten bude bitý. Dobytok sa nesmel udrieť metlou lebo vraj bude chudnúť. Beda ak by bola matka uderila dievku metlou. Tá už nemusela čakať, že sa vydá, pretože koľko prútov v metle, toľko rokov bude čakať. Vidieť farára alebo mníšku zavčasu  ráno, mohol čakať nešťastie. Vidieť kominára bolo zasa šťastie, ale sa musel chytiť za gombík. Kto mal z kominárovej štetky srsť, ten mohol čakať šťastie po celý život. Kominár si musel veru dať pozor na štetku. Dievčatá nesmeli večer po západe slnka zametať, pretože sa nevydajú, lebo si vymetú šťastie. Ženy sa stránili prania piestom po západe slnka, lebo že privolajú na rodinu nešťastie.

Po západe slnka sa pozerať do zrkadla bolo nebezpečné, pretože uvidí diabla. Rozbitie zrkadla znamenalo 7 rokov nešťastia. Kikiríkanie kohúta v noci znamenalo požiar. Zavýjanie psa znamenalo, že niekto umrie. Kuvik prinášal istú smrť do najbližšieho okolia.

Matka, ktorá priviedla na svet dieťa, nesmela do vádzky chodiť do druhých domov, pretože ju bude strašiť. Novorodeniatko nesmelo byť uviazané do pártkov, aby ho vraj čert nevymenil, aby nebolo zlé. Vádzka znamená druhý krát odnesenie dieťaťa do kostola. Na krst ho niesla krstná matka a na vádzku sama matka. Musela s ním so sviečkou v ruke obísť otlár v kostole. Novorodeniatko sa nesmelo cudzím ľuďom ukazovať, lebo že mu vraj zavadí zočú. Aby sa tak nestalo, keď ho chcel niekto uvidieť musel tri krát popľuvať dieťatko a povedať „Soli v oči, aby ti nezavadilo zočí“.

Deti ktoré pomreli nepokrstené, chodili strašiť. V Cigli strašievalo v ozanineje jarku, tam vraj plakávalo dieťa. V Dolinách sa niekto obesil a tam sa ukazoval jeho duch. Na Košariskách cez obed kikiríkal kohút. Na Miškeje jame sa cez obed ukazoval zlý duch. Na Štvrťkách chodil farár bez hlavy. Pri jamriškeje pajtách zlô bilo ľudí a najviac Svitku Tomáša-miškeje, keď išiel z krčmy. Na sebedražských lúkach strašil vodnák, ktorému z haleny kvapkala voda. Na sebedražských lúkach pod mikušeje plánkou gniavilo. Pri potôčku bývala na chodníku prestretá košeľa. V bandúreje záhrade niže kôročkov bolo počuť húkať a ukazoval sa tam Matuľaj s papiermi pod pazuchou. V Dolinách v potôčku sa ukazovalo strapaté dievča. Na mnohých miestach chotára sa vraj ukazoval svetlonos, ktorý bol schopný zaviesť človeka do bažín. Svetlonos sa ukazoval len na močiaroch.

Sám som bol postihnutý strašidlom, keď som raz v noci išiel pešo zo stanice v Koši. Keď som prichádzal na sebedražské lúky, videl som že v potôčku sa svieti. Nevedel som čo urobiť, či ísť ďalej alebo nie. Keď som prišiel do potôčka ani som nedýchal, videl som zasa svietiť pod mikušeje plánkou. Keď som prechádzal potôčik som si posvietil baterkou a opatrne som prešiel. Posvietil som si zasa pri mikušeje plánke. Na druhý deň sa však vyjasnilo. Predomnou išiel občan Svítok Valent, ten strašil mňa a za mňou išiel Dolinský Ján, ten sa zasa bál mňa a takto strašilo veľa ľudí.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.