Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Združenie Vrchvoda arrow Stretnutie s pani prezidentkou Čaputovou
Stretnutie s pani prezidentkou Čaputovou
Napísal Ivan Kadlečík   
19. 01. 2020

Vo štvrtok 16. januára 2020 navštívila Trenčiansky samosprávny kraj pani prezidentka Zuzana Čaputová. V oficiálnom programe sa stretla s predstaviteľmi TSK, mesta Trenčín, s vojakmi v Trenčíne, navštívila sklársku firmu v Lednických Rovniach. Od 16:00 mala naplánované v galérii Vážka v Trenčíne neformálne stretnutie, kam si pozvala 22 vybraných osobností z Trenčianskeho kraja, známych svojim aktivizmom, lokálpatriotizmom, dobrovoľníckou činnosťou, úspešným pôsobením v mimovládnych organizáciách, v kultúre, športe, školstve, zdravotníctve, v sociálnej oblasti... Medzi pozvanými bol napríklad primár doktor Peter Kaščák, mím Vlado Kulíšek, organizátor podujatí Ivan Ježík, MIlka Hromníková z Materského centra Srdiečko v Trenčíne, cyklisti bratia Velitsovci a niekoľko ďalších, 

Veľkou cťou, ocenením a uznaním aj pre naše občianske združenie bolo, že stretnutia sa na pozvanie pani prezidentky mohol zúčastnil aj Mgr. Ivan Kadlečík, obyvateľ obce Cigeľ, zakladajúci člen občianskeho združenia Vrchvoda v Cigli, lokálpatriot hornej Nitry, člen organizačného tímu rôznych regionálnych podujatí ako Cigeľská kosa, Pochod vďaky SNP, člen Jednoty slovenských matematikov a fyzikov, dlhoročný stredoškolský učiteľ, riaditeľ Obchodnej akadémie v Prievidzi, komunálny politik v Cigli. Kadlečík sa pričinil na udelení titulu Dedina roka pre obec Cigeľ, je spoluautorom prvej monografie o obci Cigeľ, publikuje v regionálnych a celoslovenských médiách, je autorom a spolurealizátorom projektov zlepšovania životného prostredia (Malá oáza pre hornú Nitru, Lipa pri kostole sv. Matúša v Cigli, Európske solárne dni), vytvára úlohy z matematiky pre maturitné skúšky, lektoruje vzdelávanie učiteľov regionálneho školstva. 

Podobne ako všetci ostatní účastníci stretnutia Kadlečík informoval o úspechoch a výzvach do budúcnosti svojej lokálnej komunity. Pani prezidentka sa živo zaujíma o okres Prievidza, kde má aj príbuzných, vypočula si informácie tak o aktivitách p. Kadlečíka a OZ Vrchvoda pre zlepšenie kvality života ľudí a kvality životného prostredia hornej Nitry, o situácii v komunálnej politike, ako aj v regionálnom školstve. 

Ako nakoniec stretnutia sama zhodnotila, vidí, že "vďaka šikovným a inšpiratívnym ľuďom sa môže zmeniť k lepšiemu nielen život komunity, mesta, ale aj celého regiónu. Diskutovala s viacerými osobnosťami kraja a aktívnymi ľuďmi z rôznych oblastí a stretla som sa s obrovskou dávkou energie a optimizmu, ktorá z ich práce pre spoločnosť ide. Vníma, že ich úsilie nie je vždy patrične docenené, ale všetci sa zhodujú, že aj vďaka spontánnym a nezištným aktivitám mnohých ľudí sa v ich meste a kraji žije lepšie". Uzavrela diskusiu vetou, že "najúčinnejšia cesta, ako môže spoločnosť bojovať so zlom, je rozširovanie priestoru dobra". 

"Trenčiansky kraj nie je iba kraj hradov, zámkov a legiend a Trenčín nie je iba mesto Pohody. Obidve samosprávy sú aj inšpiráciou pre ostatné slovenské mestá a kraje. Napríklad v prístupe k školstvu alebo rozvoju mesta. Župan Jaroslav Baška aj primátor Richard Rybníček hovorili o projektoch, ktoré ďaleko presahujú jedno funkčné obdobie a tento prístup je v súčasnosti oceneniahodný. Trenčiansky kraj navyše v blízkej čaká jedna veľká úloha. Zvládnuť transformáciu Hornonitrianskeho regiónu v súvislosti s ukončením ťažby uhlia."  

Pozvanie a samotné stretnutie s pani prezidentkou Slovenskej republiky môže byť pozitívnym impulzom a vzpruhou pre občiansku spoločnosť v regióne, činnosť aktívnych jednotlivcov v Cigli i pre celé OZ Vrchvoda. Lebo sme od najvyššej predstaviteľky Slovenskej republiky dostali uznanie, úctu, pravdu, poďakovanie a podporu.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.