Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Jela
Zajtra má meniny
Marcel

Výber šablóny

Ankety

Domov
Pár slov o tom ako sa nám vydarila brigáda.
Napísal Vieroslava Krausková   
13. 04. 2019

Skrátená verzia, pre tých, ktorí sa ponáhľajú:

13.4.2019 sa uskutočnila plánovaná brigáda PS Urbariát Cigeľ a OZ Vrchvoda. Cieľom bola výsadba stromčekov za potokom nad Križkovskými lúkami. K dispozícii bolo viac ako 2000 sadeníc buka a smrekovca.

Na akcii sa zúčastnilo 30 ochotných ľudí, medzi ktorými bolo aj veľa mladých. Všetci svojou prácou prispeli k tomu, že sme zasadili všetky pripravené stromčeky.

  

A ešte druhá verzia, pre tých, ktorým sa chce čítať:

Na dnes, 13.4.2019, sme vyhlásili brigádu pri vysádzaní stromčekov. Keďže termín bol známy už dlhšie, pripravil sa na tento deň aj hydrometeorologický ústav a plánovaný dážď (ktorým nás strašili skoro celý týždeň) presunuli na neskôr.

Ráno sme sa síce zobúdzali do zamračeného dňa, ale potom sa trochu vyjasnilo. S miernou obavou sme do auta nahádzali všetko, čo bolo treba a Julko to ešte vyviezol na chatu. Potom prišiel pre mňa a vyrazili sme do dediny. Najprv k Dadke, kde sme naložili chýbajúcu poživeň a potom na obratište. Tam nás čakali 3 záujemcovia. No, nebolo nám všetko jedno! Večer sme odhadovali, že príde 15-17 ľudí, možno 20. A ráno pred deviatou nás nebolo ani desať .  Ale potom sa s brigádnikmi roztrhlo vrece. Už keď nás bolo cez 20 začal nás Julko postupne vyvážať na Križkovské lúky. V aute sme už riešili problém, čo so stravou. Mali sme 30 bagiet a počet sa k tomuto číslu vážne blížil. Keď som na mieste urobila prezenčku, zistili sme že nás je presne 30. Takže bagety sme pre istotu rozdelili na polovicu, aby sa každému ušli dve 😊.

Pred chatou sme si vypočuli úvodné inštrukcie, urobili hlavné foto a vyrazili na svah za potokom.

Tam sme sa rozdelili na dve skupiny (trochu nekoordinovane, t. j. živelne). Komu sa už nechcelo ísť ďalej, ostal v prvej skupine. Takže ja som sa zaradila k tejto časti. A tešili sme sa, ako sme dobre dopadli. Pred koncom brigády sa k nám pridala aj druhá skupina, ktorá na svojom mieste už skončila. Až vtedy sme zistili, že naše víťazstvo nebola zasa až taká veľká výhra. Náš terén bol samý kameň. Takže kopáči mali problém vykopať jamy a sadiči  mali problém nájsť zeminu, ktorou by stromček zasypali. Doslova sme otriasali mach, aby sme niečo našli.

Nech však bolo akokoľvek, podarilo sa nám vysadiť viac ako 2 000 sadeníc smrekovca a buka.

Za to patrí veľká vďaka všetkým zúčastneným. Za ich ochotu prísť a pridať ruku k spoločnému dielu. Veď je to pre nás, našu dedinu a najmä pre naše deti.

Tentokrát sa k nám pridali aj noví priaznivci a veľa mladých ľudí, z čoho máme naozaj veľkú radosť.

Na záver ešte trochu štatistiky – okrem vysadenia viac ako 2000 stromčekov, sme zjedli slivkový koláč, francúzsku briošku, 30 bagiet, 25 špekáčikov, 0,5 kg slaniny, nejasný počet chlebov, vypili marhuľovicu, hrušku, 12 pív, 2 vína a aj nejaká voda sa minula.

Na záver sme si ešte posedeli pri ohni, opekali jabĺčka 😊  a trochu sme si aj zaspievali.

Domov sme prišli o 16:30, síce unavení, ale veľmi spokojní.

Bola to naozaj veľmi vydarená akcia

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.