Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow S Vrchvodou do Nitry
S Vrchvodou do Nitry
Napísal oslava Krausková   
13. 04. 2019

23.3.2019 zorganizovala Vrchvoda výlet za kultúrou. Cieľom bolo DAB Nitra, so zastávkou v Oponiciach. Z Cigľa sme síce vyrazili o 13:00, ale nemali sme ideálne spracovaný časový plán, takže sme zmeškali rezervovaný vstup a museli sme čakať na ďalší. Oznámená 30 minútová prestávka však poskytla časový priestor na prechádzku v parku, sledovanie zberačov medvedieho cesnaku (určite si prečítali tabuľku „Ďakujeme, že netrháte...“) alebo na návštevu kaviarne. My sme využili kaviareň - objednali sme si kávu a červené víno. Ešte nám to ani nestihli priniesť a už sme sa dozvedeli, že namiesto 30 minút času máme len 10! S ľútosťou sme teda zrušili objednávku vína a viedenskú kávu sme vypili na jeden hlt. Ešte so šľahačkou na perách sme si naťahovali návleky pri vstupe do knižnice. Tam nás už čakal sprievodca, ktorý sa hneď ujal slova. Knižnica Apponyiovcov je síce len jedna miestnosť, ale jej vzhľad, dejiny jej vzniku, zániku a potom aj znovuzrodenia sú úžasné. Unikátnosť knižnej zbierky obdivovali mnohé slávne osobnosti, ku ktorým sme sa teraz zaradili aj my. Vďaka rozprávaniu pána Králika som zažila pocit, ktorý som ešte pri žiadnej prehliadke nezažila – mráz na chrbte a slzy v očiach. A nebola som sama! Je to rozprávač, ktorý vtiahne poslucháča do deja, nechá doznieť vyslovené. Jeho slová išli pod kožu. Skrátka, toto treba zažiť. 

 Po prehliadke knižnice sme sa presunuli do Nitry. Pred začiatkom divadla sme mali dostatok času na prechádzku, skorú večeru, alebo neskorý olovrant. Kávička a zákusky tiež nemohli chýbať.

Po šiestej sme sa už pomaly schádzali v divadle. O 18:30 začínal Zaľúbený Shakespeare, hlavný cieľ nášho výletu.

Množstvo kulís, množstvo postáv, všetko v pohybe, viac dejov, ... no skrátka, strácala som sa v tom. Chvíľami som rozmýľala, či som tu vôbec správne. Ale keď som sa konečne zorientovala, tak som sa bavila. Bolo to perfektné, teraz by som sa na to rada pozrela ešte raz (nech si zaradím aj ten začiatok).

Bolo to tak ako v knihe – prvých 50 strán síce nechápete (prípadne sa k nim ešte vrátite),  ale dojem z knihy ostane.

V noci, plní emócií, sme nasadli do autobusu a šli domov. Cesta bola pokojná, každý v sebe ešte spracovával dojmy z predstavenia.

Pred koncom cesty sa Evka, ako hlavný organizátor, ujala záverečného slova. Okrem zhodnotenia výletu využila príležitosť na pozvanie na ďalšiu akciu. A keďže Vrchvoda nechodí len po výletoch, najbližšia ďalšia akcia bude sadenie stromčekov.

12.4.2019  (síce so značným oneskorením, ale lepšie ako nikdy) spracovala Vierka K.

Dôležitá poznámka: Tento krásny a úspešný projekt bol podporený finančným príspevkom z dotácie, ktorú občianskemu združeniu Vrchvoda poskytla Obec Cigeľ. Ďakujeme.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.