Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Juraj
Zajtra má meniny
Marek

Výber šablóny

Ankety

Domov
Dvory (a ulice) v Cigli
Napísal Ivan Kadlečík   
23. 11. 2017

Radi by sme otvorili verejnú diskusiu o budúcich názvoch ulíc v našej obci. Už je dosť treba, aby aj naša obec mala konečne pomenovanie ulíc, čo je dôležité kvôli orientácii sa v našej rozrastajúcej sa obci.  Výstavba sa zahusťuje, domy pribúdajú a napr. pošta, lekárska služba, hostia, taxikári, dodávatelia... sa už niekedy ťažko orientujú len podľa čísel domov. Existuje jedno staré obecné nariadenie, ktoré sa však už isto prekonalo, (pribudli nové ulice a podobne) a jeden z pohľadov na problematiku môže byť aj trochu historický.

Myslím, že by bolo správne a krásne, použiť niektoré z pomenovaní, ktoré sa zaužívali počas stáročí - historické pomenovani dvorov. Samozrejme, nemôžu byť využité všetky pomenovania dvorov (často je na jednej ulici aj viacero dvorov), ale napr. taká Ulička, Ozanineje, Trninka, Trvajeje, Gazdinkeje a podobne by sa mohli výborne uplatniť. Ďalej, v obci by nemali chýbať ulice ako Nová, Školská, SNP a podobne. Porozmýšľajme, pripravme spoločne také pomenovania ulíc, ktoré by boli pre obyvateľov zrozumiteľné a logické. povzbudzovali by hrdosť na naše bohaté cigeľské ľudové tradície.

Pre ilustráciu a ako námet na rozmýšľanie publikujeme orientačný prehľad dvorov v Cigli podľa pamätníkov a zápisov obecnej kroniky 

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.