Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Združenie Vrchvoda arrow Valné zhromaždenie OZ, 29. augusta 2017
Valné zhromaždenie OZ, 29. augusta 2017
Napísal Vieroslava Krausková   
12. 09. 2017

Valné zhromaždenie Vrchvody 29.8.2017

Tak a máme to za sebou. Ako už tradične, aj teraz sme sa na výročie SNP, t.j. 29.8. stretli pri altánku. A žiaľ, opäť sme konštatovali výtržnícke konanie vandalov. Preto sa táto téma niesla aj celým valným zhromaždením.

Ale začnem pekne po poriadku. Ráno sa prví dobrovoľníci zišli na mieste, aby pripravili oheň a najmä, aby začali variť guláš. Veď bez guláša by to nebolo ono. Ani nemusím písať, kto to bol, stačí si prečítať ktorúkoľvek správu z minulosti. Osvedčené personálne obsadenie nie je dôvod meniť J. Krátko pred druhou hodinou sme sa začali zbierať my ostatní. Keďže dobré zvyky treba zachovávať, aj teraz gazdinky priniesli niečo sladké na zahryznutie a gazdovia niečo na zapitie Veď nielen chlebom je človek živý. Po podpise prezenčky za seba aj za zastupovaných a po obdržaní pekného darčeka v podobe zeleného trička s logom Vrchvody sa naša Malá oáza pre hornú Nitru pekne zazelenala.

Potom to začalo. Janko všetkých privítal a Evka prečítala správu o činnosti za uplynulý rok. A bolo čo čítať. Počas roka sa toho ani nezdá byť tak veľa, ako keď sa to všetko zhrnie do jednej správy. Boli to rôzne akcie – od kultúry, cez šport až po brigádnickú činnosť. A netýkali sa iba členov Vrchvody. Prichádzali na ne deti aj dospelí z celej dediny aj blízkeho okolia. Veľmi vydarená akcia bola šarkaniáda, kedy nám prialo aj počasie a zišlo sa veľa záujemcov, podobne aj výlety na Moravu alebo do divadla sa stretli s veľkým záujmom. Ľubka predniesla správu o hospodárení. Opäť môžeme konštatovať, že hospodárime lepšie ako štátny rozpočet, t.j. s prebytkom. Aj keď príspevky z našich daní boli nižšie ako vlani. O to väčšia vďaka patrí každému, kto sa rozhodne prispieť nášmu združeniu. Potom nasledovala správa revíznej komisie, ktorú som predložila ja. Až na pár drobností nebolo čo vytknúť, ale jedna téma na riešenie predsa len vznikla.  Týkala sa spontánnych akcií, ktoré sa do rozpočtu zahrnuli dodatočne, bez písomného schválenia Radou VZ. Preto dozorná rada navrhla prijať zásady hospodárenia, ktoré by riešili takéto prípady a najmä odporučila zverejniť pozvánku na akcie na našej stránke OZ. Evka o návrhu hneď dala aj hlasovať, aby sa na to nezabudlo. Na záver Dadka prečítala návrh činnosti na budúci rok. Všetky osvedčené akcie sa automaticky zaradili aj do plánu na nový rok, pre niektoré sa iba zmenil termín (napr. brigáda sa z júna presunula do apríla, aby nebola veľká burina J, čo však Julko zasa pripomienkoval, že vtedy ešte bude blato L,...). Taktiež sa do plánu okamžite doplnila aj úloha osadenia informačnej tabule k našej lipe. (A kým som sa dostala k napísaniu tejto správy, tabuľka je už na svojom mieste. Toto som uviedla len pre zdokumentovanie našej reakčnej schopnosti J). Potom začala diskusia, aj keď treba povedať, že sa diskutovalo aj priebežne. Veľkou témou bol vandalizmus určitých „spoluobčanov“, ktorí využívajú priestor okolo altánku a nesprávajú sa tak, ako by sa mali. Neustále treba po nich upratovať, ničia spoločný majetok a správajú sa hlučne. Preto sa debatovalo o spôsobe, ako ich identifikovať a ako tomu zabrániť. „Dobrovoľne“ vznikli pracovné skupiny, ktorých úlohou je vypracovať návštevný poriadok a navrhúť spôsob ochrany daného priestoru. Uvidíme, čo sa im podarí vymyslieť a najmä, či to pomôže. Vedenie týchto skupín bolo priradené podľa toho, kto sa ku ktorej téme vyjadril, alebo ju inicioval. Rovnako sa ujala aj téma vedenia kroniky nášho OZ, ktorú navrhol Ľudvík (a samozrejme, že mu aj prischla, tak ako aj predpokladal).

Po VZ, ktoré trvalo nezvyčajne dlho, pretože bolo o čom diskutovať, sme sa pustili do guláša (jeho kvalitu už nemusím hodnotiť, tá je preslávená) a zaspievali aj pesničku (ešte stále rezonovali Katkine narodeniny). Potom sme už len posedávali okolo ohňa a v malých skupinkách debatovali a komentovali dianie okolo seba.

Na záver už spomeniem len to, že uvažujeme o zmene termínu konania valného zhromaždenia. Konanie uprostred pracovného týždňa má za následok príliš veľa splnomocnení. Ak sa naozaj chceme osobne stretnúť, bude lepšie zvoliť niektorú sobotu. Dúfam, že za rok na to nezabudneme J.

 

So značným oneskorením zapísala VK, 11.9.2017

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.