Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Všetky príspevky arrow Stáročná lipa pri kostole v Cigli je pre nás Stromom roka, ba tisícročia!
Stáročná lipa pri kostole v Cigli je pre nás Stromom roka, ba tisícročia!
Napísal Ivan Kadlečík   
06. 05. 2016

Občianske združenie VRCHVODA v Cigli túto lipu nominovalo na titul Strom roka  Slovenskej republiky s nasledovným motivačným textom: 

Na jednom z kopcov v intraviláne obce Cigeľ, na Ozanineje vŕšku, priamo pri kostole sv. Matúša v Cigli rastie stáročná lipa veľkolistá. Má výšku asi 25 – 30 metrov, obvod kmeňa vo výške 130 cm nad zemou je viac ako 7 metrov, má aspoň 500 rokov.

 Tento strom je najstarším v širokom okolí, vlastne je najstaršou pamiatkou na území našej obce. Je starší ako všetky budovy v obci, starší aj ako kostol. Vekom sa lipe vyrovná azda len neďaleký, takmer 700-ročný gotický hrad, Sivý Kameň, na území ktorého (kedysi v 14. storočí) vznikla naša obec.

Kopček s kostolom a lipou sa volá Ozanineje - veľmi dávno mal asi niekto v Ozanineje dvore za manželku nejakú Ozanu. Lipa bola mladá v časoch tureckých vojen - pred 500 rokmi. Tieto pre Cigeľ isto kruté časy sa v pamäti ľudu  zachovali povesťami, názvami miestnych lokalít – Šabľovo, Turecká cesta, Chorvatice, Zátiny... Niekedy v tom období na kopčeku pri našej lipe postavili drevený kostol. Lipa dodnes stojí, ale z dreveného cigeľského kostola sa zachovali už len niektoré časti oltára, datované letopočtom 1611...

 V roku 1762 postavili na mieste dreveného kostola nový murovaný, v roku 1834 ho reštaurovali, v roku 1947 pristavili kamennú vežu. Lipa pri kostole rástla, mohutnela, po mnoho desaťročí až storočí  (obrázok v prílohe) sa pod ňou  odohrávali všetky významné životné udalosti obyvateľov Cigľa - krsty, prvé sväté prijímanie, birmovka, svadby, pohreby. Pre mnohých Cigeľčanov je tento strom akoby členom rodiny.

 Lipa je zaujímavá aj tým, že po stovkách rokov sa z jej vnútra stala bútľavina. Bútľavina niekedy po prvej svetovej vojne vyhorela, potom akoby ožila a z jej koreňa presne v strede vyrástla v bútľavine nová lipka. Tomuto „dieťaťu“ starej lipy odhadujeme 100 rokov. Najstarší žijúci občania spomínajú, že než tu vyrástla lipka, do bútľaviny sa dokázali pri hrách okolo kostola poskrývať aj 10 chlapci. Pre výnimočnosť pohľadu  najmä spredu pred kostolom, sme jej dali meno „Matka s dieťaťom v náručí“. Miestny umelec namaľoval aj obraz s motívom kostola a matky lipy s dcérou. (obrázok v prílohe)

 Lipa pri kostole v Cigli je najmohutnejším a najstarším stromom v Cigli a okolí. Má mimoriadnu historickú a kultúrnu hodnotu, je významná aj z estetického, výchovného, spoločenského a botanického hľadiska.

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.