Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Marcel
Zajtra má meniny
Ervín

Výber šablóny

Ankety

Domov
Petícia v Cigli
Napísal Ivan Kadlečík   
07. 03. 2016

Na februárovom zasadnutí Obecného zastupiteľstva v Cigli sa zúčastnilo dosť veľa obyvateľov. Dôvodom mohla byť blížiaca sa výstavba kanalizácie (podpisovanie zmlúv o budúcich zmluvách), celkový zvýšený záujem obyvateľov v našej obci o činnosť štátnej správy a samosprávy, alebo aj najnovšia petícia.

 Petícia je namierená proti rozhodnutiu zastupiteľstva, ktoré v decembri 2015 tesnou väčšinou 5:4 (pritom taký istý zámer nedávno - v júni 2015 zastupiteľstvo neschválilo, keď ZA boli iba traja poslanci) schválilo investičný zámer výstavby nájomných obecných bytov v priestoroch bývalej MŠ formou spätnej kúpy a odporučilo starostovi obce predložiť OcZ na schválenie návrh Zmluvy o nájme pozemkov určených na výstavbu nájomných bytov a návrh Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve na odkúpenie nájomných bytov.

  Petíciu podpísalo podľa našich informácií asi 200 obyvateľov našej obce. Zaslúžia si našu úctu a poriadne prerokovanie ich požiadaviek na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva. Všetkým by malo byť jasné, že na výstavbu ďalších (máme ich už takmer 60) obecných nájomných bytov nie je v Cigli jednoznačný názor, je to zložitý problém. Obyvateľom (a aj niekoľkým poslancom) pomerne chýbajú informácie o detailoch plánovanej výstavby, tiež sa im pravdepodobne nepáči zámer stavať byty v blízkosti ich rodinných domov a existujúcich bytoviek, na pozemkoch vyvlastnených účelovo pre škôlku, na konci úzkej a slepej ulice, na mieste v súčasnosti nevyužívanej a dosť schátranej budovy škôlky, ktorú budovali aj vlastnou dobrovoľníckou prácou. Na zváženie sú aj ďalšie možné alebo skutočné prekážky na výstavbu bytovky v uvedenej lokalite. Treba sa s občanmi porozprávať o iných možnostiach využitia obecných budov a pozemkov v tejto lukratívnej lokalite.

  Mnohí obyvatelia našej obce sa už ďalej nechcú nečinne prizerať na takú investičnú činnosť v intraviláne a extraviláne Cigľa, ktorá by bola na nevysporiadaných pozemkoch, bez súhlasu majiteľov a susedov, bez súladu s územným plánom, bez predchádzajúceho stavebného povolenia, bez dôkladného a transparentného posúdenia vplyvov na životné prostredie a kvalitu života obyvateľov, napriek nesúhlasu značného počtu obyvateľov. Nechcú sa asi jedného rána znenazdajky zobudiť za hrmotu bagrov, ktoré búrajú škôlku. Dôveru obyvateľov a poslancov obce Cigeľ na plánovanú bezproblémovú výstavbu a prevádzku nových nájomných bytov veľmi neposilňujú ani dlhodobo pretrvávajúce problémy obce s vymáhaním nedoplatkov už v súčasných obecných bytoch, nelegálne vypúšťanie žumpy z obecnej bytovky do cigeľského potoka alebo ani niektoré okolnosti výstavby existujúcich bytoviek.

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.