Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Všetky príspevky arrow Záchrana stáročnej lipy
Záchrana stáročnej lipy
Napísal Ivan Kadlečík   
03. 03. 2016

Aktuálna správa: Podporu od Raiffeisen banky sme vďaka najväčšiemu počtu hlasov ZÍSKALI a privítame každú pomocnú hlavu a ruku, ktorá pomôže projekt uskutočniť. Ďakujeme...

Pred kostolom sv. Matúša v Cigli, ktorý bol postavený v roku 1762 na mieste pôvodného dreveného kostola (niektoré interiérové prvky, kostola sv. Matúša sú datované okolo 1610), rastie monumentálna lipa malolistá. Má výšku asi 25 – 30 metrov, obvod kmeňa vo výške 130 cm nad zemou je asi 7 metrov. Odhadujeme, že lipa má aspoň 250 rokov. Výstavba kostolov a sadenie líp pri nich bol dávny zvyk a sľub rodu Pálffyovcov. Lipa je zaujímavá aj tým, že časom sa z jej vnútra stala bútľavina. Bútľavina asi v roku 1920 vyhorela, potom akoby ožila a z jej koreňa presne v strede vyrástla v bútľavine nová lipka. Tomuto „dieťaťu“ starej lipy odhadujeme 90 rokov. Najstarší žijúci občania spomínajú, že než tu vyrástla lipka, do bútľaviny sa dokázali pri hrách okolo kostola poskrývať aj 10 chlapci. Pre výnimočnosť pohľadu najmä spredu pred kostolom, sme jej dali meno „Matka s dieťaťom v náručí“. (Zdroj:  Cigliansky spravodaj, december 2013).

Táto lipa je najvýznamnejším stromom v širokom okolí. Našim súčasným cieľom je dendrologickým vyšetrením presne zistiť jej vek, zdravotný stav, odborné ošetrenie, návrh na zápis medzi chránené stromy Slovenskej republiky. Chceme pri tejto lipe zhotoviť informačnú tabuľu, spropagovať a zvýrazniť význame tohto stromu aj formou foto súťaže, resp. výtvarnej súťaže. 

Podporte náš návrh a zahlasujte zaň pri osobnej návšteve v pobočke Raiffeisen bank  v OC Korzo alebo v pobočke na Námestí slobody. Ďakujeme a veríme, že vďaka vašim hlasom môžeme získať  na realizáciu nášho nápadu 1000 eur. Projekt by sme chceli ukončiť do 30. júna 2016. 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.