Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Všetky príspevky arrow Názov CIGEĽ je už na nových dopravných značkách správne!
Názov CIGEĽ je už na nových dopravných značkách správne!
Napísal Ivan Kadlečík   
29. 10. 2015

Niekoľko rokov pracujeme na tom, aby sa odstránili a hlavne už nanovo neosádzali dopravné značky s názvom našej obce v nesprávnom tvare "Cígeľ". Na naše podnety sa Slovenská správa ciest prostredníctvom pani hovorkyne vyjadrila nasledovne: SSC nevie dôvod, prečo je na zvislom dopravnom značení na cestách I. a II. triedy označený názov obce v nesprávnom tvare. V súčasnosti sa v dotknutom území realizuje modernizácia cesty I/50 v rámci ktorej dôjde aj k výmene zvislého dopravného značenia a zhotoviteľ stavby bol viackrát upozornený, aby na novom dopravnom značení bol uvedený správny názov obce.

Okresný úrad Trenčín, odbor CD a PK nám napísal: "Na stavbu "I/50 Nováky - Prievidza (Banská) (TEN-T)" vydal stavebníkovi - SSC IVSC Žilina určenie použitia trvalých dopravných značiek a dopravných zariadení na ceste I/9 (I/50) (E572) pod číslom spisu: OU-TN-OCDPK-2014/027493-003/MAR zo dňa 29.10. 2014, kde o. i. podmienkou uvedenou v bode č. 18 bol správca cesty I/50 (E572)  a I/64 - SSC IVSC Žilina zaviazaný zabezpečiť, že na určených trvalých dopravných značkách bude uvedený správne cieľ "Cigeľ".

Vzhľadom na to, že nesprávne označenie obce sa na pracovných výkresoch opätovne opakovalo bol stavebník - SSC IVSC Žilina ako i organizácie zabezpečujúce výrobu a osadenie dopravných značiek - Hakom s. r. o. Martin a Strabag a. s. Bratislava na predchádzajúcich výrobných výboroch na splnenie tejto podmienky Okresným úradom Trenčín, odborom CD a PK niekoľkokrát upozornení". Uvedené potvrdil aj predstaviteľ Krajského dopravného inšpektorátu v Trenčíne. 

Napriek tomuto všetkému sme  22. októbra 2015 s prekvapením a hnevom zaregistrovali nové a nesprávne značky na moste medzi Košom a Sebedražím (pozri obrázok vpravo). Hoci ani doteraz na rôznych cestách nedávali správny názov a na skoro všetkých už skôr osadených značkách je Cígeľ s dlhým í, dúfali sme, že aspoň na novo osadených značkách sa odteraz už bude rešpektovať nariadenie vlády o názvoch obcí. Ako obyvateľov hrdej obce Cigeľ nás to veľmi zamrzelo a urazilo. Nespokojní a rozhorčení sme ešte raz napísali na Okresný úrad Trenčín, odbor CD a PK aj na Dopravný inšpektorát a urobili sme facebookovú kampaň. 

O týždeň, 28. a 29. októbra 2015 boli chyby na dopravných značkách odstránené. Na ceste I/50 medzi Novákmi a Prievidzou sa hrdí Cigeľčania môžu tešiť zo samých správnych značiek, kde je už napísané Cigeľ bez dĺžňa. Ďakujeme všetkým, čo podporili naše úsilie - aj starostovi obce Cigeľ, poslancom Obecného zastupiteľstva v Cigli, Okresnému úradu v Trenčíne, Krajskému dopravnému inšpketorátu v Trenčíne a v neposlednom rade susedom, známym a ostatným priaznivcom. Robota nie je dokončená, pretože ešte stále napríklad aj  na samotnom vjazde a výjazde z našej obce máme nesprávnu značku...

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.