Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Slnovrat, Ján, cigeľské tradície
Slnovrat, Ján, cigeľské tradície
Napísal Ivan Kadlečík   
24. 06. 2015

S  Jánom (24. júna) sa viaže veľa magických zvykov súvisiacich s letným slnovratom. Tradovalo sa, že na Jána majú najväčšiu moc všetky živly - zem, voda i oheň. Preto sa zvykli počas najkratšej noci roka, páliť jánske ohne a vatry. 

 Byliny nájdené v túto magickú moc, majú ozdravujúce účinky. Tieto zvyky majú korene ešte v pred kresťanských časoch. Deň, kedy Jánovia oslavujú meniny, sa považuje aj za deň narodenia Jána Krstiteľa, ktorý bol patrónom kožušníkov, remenárov a pastierov. Práve pastieri tento deň považovali za svoj sviatok, oslavovali ho ohňami a bohatou hostinou. Na Jána sa nesmelo sadiť ani prať. Šťastie mal človek, ktorý chytil svätojánsku mušku a nosil ju pri sebe.

Už pred viac ako 400 rokmi máme písomne doložených mužov s menom JÁN (JOANNES) v Cigli. Z urbára bojnického zámku z roku 1614 vidíme, že richtárom bol Ján Cmarko a medzi ďalšími  obyvateľmi boli Ján Chalmovský, Ján Krekáč, Ján Dobšo. Jánom prajeme všetko najlepšie a oznamujeme, že v sobotu 27. júna bude brigáda na Malej oáze pri vodnej nádrži v Cigli, spojená s jánskym ohňom, zbieraním byliniek, pozorovaním svätojánskych mušiek, opekačkou, občerstvením. Každá pomoc je vítaná!

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.