Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Marcel
Zajtra má meniny
Ervín

Výber šablóny

Ankety

Domov
Slnovrat, Ján, cigeľské tradície
Napísal Ivan Kadlečík   
24. 06. 2015

S  Jánom (24. júna) sa viaže veľa magických zvykov súvisiacich s letným slnovratom. Tradovalo sa, že na Jána majú najväčšiu moc všetky živly - zem, voda i oheň. Preto sa zvykli počas najkratšej noci roka, páliť jánske ohne a vatry. 

 Byliny nájdené v túto magickú moc, majú ozdravujúce účinky. Tieto zvyky majú korene ešte v pred kresťanských časoch. Deň, kedy Jánovia oslavujú meniny, sa považuje aj za deň narodenia Jána Krstiteľa, ktorý bol patrónom kožušníkov, remenárov a pastierov. Práve pastieri tento deň považovali za svoj sviatok, oslavovali ho ohňami a bohatou hostinou. Na Jána sa nesmelo sadiť ani prať. Šťastie mal človek, ktorý chytil svätojánsku mušku a nosil ju pri sebe.

Už pred viac ako 400 rokmi máme písomne doložených mužov s menom JÁN (JOANNES) v Cigli. Z urbára bojnického zámku z roku 1614 vidíme, že richtárom bol Ján Cmarko a medzi ďalšími  obyvateľmi boli Ján Chalmovský, Ján Krekáč, Ján Dobšo. Jánom prajeme všetko najlepšie a oznamujeme, že v sobotu 27. júna bude brigáda na Malej oáze pri vodnej nádrži v Cigli, spojená s jánskym ohňom, zbieraním byliniek, pozorovaním svätojánskych mušiek, opekačkou, občerstvením. Každá pomoc je vítaná!

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.