Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Ochrana životného prostredia arrow Aglomerácia Sebedražie - kanalizácia
Aglomerácia Sebedražie - kanalizácia
Napísal Ivan Kadlečík   
15. 04. 2015

Projekt s ambicióznym cieľom: Vybudovanie kanalizácie, odvedenie a čistenie komunálnych odpadových vôd v aglomerácii Sebedražie (obce na riečke Ciglianka: Cigeľ, Sebedražie, Koš) sa má začať a aj ukončiť v roku 2015. Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. , Banská Bystrica získala od ministerstva životného prostredia na tento účel takmer 10 miliónov eur. V utorok 14., apríla 2015 sa obyvatelia Cigľa mohli prvýkrát dozvedieť podrobnosti na verejnom zhromaždení v Kultúrnom dome. V Cigli budú vybudované domové prípojky a stoková sieť (bez čerpacej stanice). Má sa zapojiť aspoň 95 percent obyvateľov uvedených obcí do kanalizácie. Bude sa súčasne stavať na mnohých rôznych miestach, začnú medzi obcami a postupne prídu do obce, čo prinesie hluk, prašnosť, riziká, dopravné obmedzenia. Stavba kladie nároky na koordináciu obce, staviteľa (firma z Brna v Českej republike), obyvateľov. Veľmi dôležitá je publicita, pozitívne motivovanie obyvateľov, informovanosť. Obyvatelia, dokonca ani poslanci neboli včas informovaní, len z dvoch hlásení obecného rozhlasu (čo ľudia dochádzajúci do práce nemuseli počuť). O niekoľko dní po našom článku konečne aj web obce Cigeľ informuje o kanalizácii.

Takmer všetci si budeme musieť vybudovať spojku medzi domom a domovou prípojkou, niekoľko desiatok domov bude asi musieť mať vlastné čerpadlo. Máme vraj rýchlo všetci postupne prísť na Obecný úrad, pozrieť sa do výkresov, komunikovať s realizátorom, staviteľom, stavebným dozorom. Projekt bol naplánovaný pred viacerými rokmi, problémom môže byť zapojenie najnovšie vybudovaných stavieb. Preštudujte si: 

Obec by mala neodkladne zorganizovať ďalšie stretnutia obyvateľov, nech si každý čo najvhodnejšie navrhne konkrétne umiestnenie prípojky a celkové riešenie odvedenia odpadových vôd. Jedna z možností skupinových stretnutí je napríklad aj takáto   

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.