Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow O CIGLI pred 600 rokmi a dnes
O CIGLI pred 600 rokmi a dnes
Napísal Ivan Kadlečík   
21. 01. 2015

O niečo viac ako 50 rokov po prvej písomnej zmienke sa v starých uhorských listinách objavuje súčasný názov našej dediny v tvare "Cigli".

 V listiine MOL DL 75616 z júna 1415 sa uvádza Cigeľ, inak nazývaný Lúčka (Cigli alio nomine Luchka). Všimnite si ypsilon s dvojbodkou, čo je vlastne mäkké krátke i, v Cigli. Prešlo 600 rokov a o Cigli sa píše určite v tisícoch publikácií a článkov (akoby listín), existuje už aj prvá monografia o Cigli, v poslednom období stále viac na internete, aby mohli súčasníci pohodlne a moderne komunikovať navzájom alebo  používať získané informácie v každodennom kolobehu povinností a potešení. Aktuálne informácie o živote v Cigli publikujú mnohé internetové komunity:

a ďalšie ma hneď nenapadá, viem, že sú viaceré ďalšie  (napr. Picéria Šenk v Cigli, Jednota v Cigli, U Pekárov v Cigli, U Murára v Cigli, rôzni živnostníci v Cigli atď), či už na facebooku, na youtube, google a podobne... Aj týchto niekoľko odkazov na stránky ilustruje, že jednotlivé organizácie či združenia v Cigli aktívne pôsobia a informujú o svojej pôsobnosti a majú stále viac svojich pravidelných návštevníkov alebo aj rodákov, krajanov, či náhodných "turistov" po internete. Treba len podporiť a povzbudiť každú skupinu obyvateľov, ktorí chcú niečo dobré v našom Cigli urobiť! A buďme radi, ak sa inšpirujú a rozvinú aj ďalšie - dôchodcovia, matky s deťmi, včelári, záhradkári, chovatelia, stolní tenisti, kulturisti, kynológovia, rybári, bicyklisti, tanečníci, hudobníci, turisti, divadelníci, fotografovia v CIGLI...
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.