Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Svetozár
Zajtra má meniny
Gizela

Výber šablóny

Ankety

Domov
Šťastný nový rok 2015
Napísal Ivan Kadlečík   
28. 12. 2014

Blíži sa Silvester 2014 a Nový rok 2015. Pre skalných turistov je určený Silvestrovský pochod na Biely Kameň, podľa počasia a nám menej náročným postačí aj kratšia vychádzka do prírody nad našou obcou. Aké udalosti očakávame v roku 2015?

V roku 2015 si pripomenieme prvú zmienku z roku 1415 o názve našej obce v tvare Cygli, Cigli. Prechod zo staršieho slovanského názvu našej obce Lúčka, Lúčna na (podľa niektorých zdrojov nemecký názov) Cigeľ (azda odvodený od tehla - Ziegel, podľa nás skôr zo slova sihly, sihla, siheľ - Cigeľ, vždy s krátkym "i") sa odohral postupne pred najmenej 500 rokmi. Ešte v 17. storočí sa objavil v listinách aj názov Cigeľ, inak Lúka. 

Najstaršou hmotnou pamiatkou v našej obci sú sochárske diela v kostole, fragmenty z pôvodného oltára dreveného kostola sv. Matúša, datované na 1613, 1615, majúce teda okolo 400 rokov. Viac sa o nich dozvedáme od p. Andreánskej v monografii Cigeľ z roku 2014.

Pred tristo rokmi, v roku 1715 sa konal cenzus - sčítanie , podľa ktorého vieme, že v obci bolo 19 usadlostí, v nich žili Joannes PrevegyMartinus NyemtsegMathaeus HobotAndreas BenedicMartinus MiartaJoannes HajmoszkyGeorgius CzmarkoElias MiartaPaulus JamriskoMathaeus HomollyaJoannes GajdosGeorgius ZatgykoMathaeus RatskoGeorgius Czmarko id.Georgius SukJoannes KovátsJoannes LensnyákJoannes JokelGeorgius Benedic.

70 rokov uplynie od pamätných a tragických udalostí z 13. januára 1945, na počesť obetiam z Cigľa i na pamiatku tragédie tých, čo boli v obci 13, januára 1945 nájdení a odvedení na smrť, je venovaný Pochod vďaky SNP, ktorého jubilejný XXXX. - 40. ročník sa uskutoční v sobotu 17. januára 2015. Predpokladáme opäť rekordnú účasť, čo však bude záležať aj od počasia a od vôle účastníkov zaregistrovať sa...

Plesová sezóna v Cigli prinesie: školský ples - 24. januára 2015 (na školský ples máme rezervovaný stôl s cca 25 miestami - hláste sa na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. alebo na mobily!), farský ples 7. februára v Kultúrnom dome, celoslovenské referendum tiež 7. februára 2015 v miestnostiach ZŠ s MŠ v Cigli a zlatým klincom pred pôstom bude fašiangová slávnosť a veselý sprievod dedinou 14. februára 2015.

OZ Vrchvoda praje členom a priaznivcom, rovnako aj ostatným návštevníkom našich stránok úspešný a štastný nový rok. Nech sa Cigľu a obyvateľom Cigľa dobre darí, prajeme šťastný nový rok 2015!

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.