Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Zaujímavosti z obce arrow Vyšla prvá monografia o obci Cigeľ
Vyšla prvá monografia o obci Cigeľ
Napísal Ivan Kadlečík   
21. 12. 2014

Dvaja zostavovatelia, štvorčlenná redakčná rada, štrnásť autorov textov, prekladateľka, grafik a mnohí ďalší spolupracovníci z Cigľa stoja za výsledkom niekoľkoročnej práce. 

 Kniha CIGEĽ má 260 strán, stála približne 20 tisíc eur, vyšla v náklade tisíc kusov v novembri 2014 a v piatok 19. decembra sa v Kultúrnom dome v Cigli konalo jej slávnostné uvítanie. Snímky z kultúrneho a dôstojného predstavenia prvej rozsiahlej publikácie o našej obci prinášame v novej galérii. Vystupovali umelci z Prievidze, ale aj (a najmä) naše deti zo ZŠ s MŠ v Cigli so svojimi učiteľkami, a aj naše ženičky zo spevokolu Ciglianka sa predstavili s tromi miestnymi pesničkami.

 Pôvodný podtitul knihy znel - Dedina pod Vrchvodou a z nejakých dôvodov bol zmenený na: Dedina a ľudia v nej so znamením srdca. Tak ako v poslednej dobe azda všetky významnejšie podujatia v našej obci, ani tvorba a obsah knižnej publikácie o Cigli sa nezaobišli bez nášho občianskeho združenia OZ Vrchvoda. Jeden náš člen je zapísaný medzi autormi, o našom združení sa pekne píše na stranách 226 - 228, na niekoľkých fotografiách nás vidno v akcii, spomínajú nás v článku o volejbalových turnajoch. Na druhej strane, niekde sme ostali aj zabudnutí - napríklad sme naozaj mohli byť spomenutí v súvislosti s obetavou organizáciou fašiangových slávností v dedine, s organizáciou troch ročníkov Cigeľskej kosy a podobne. Redaktori tiež zabudli uviesť zdroj a autora textov: Ďakovný koncert (str. 191) a Cyklopúť Cigeľ - Paríž (strana 192), ktoré sú do knihy viac-menej doslovne prevzaté z nášho webu. Možno aj ďalšie rodiny, spolky, obyvatelia nájdu v knihe nejaké chybičky, preklepy, nepresné fakty... Lebo žiadne ľudské dielo, tým skôr takáto mnohorozmerná a informáciami nabitá kniha, nie je a nedá sa urobiť bez chýb.

Celkovo hodnotíme, že novovydaná publikácia je veľmi príťažlivá a zaujímavá tak po grafickej stránke, ako aj z obsahového hľadiska. Napríklad sa veľa dozviete o prírode, o minuliosti obce, o výzdobe a zariadení kostola, o kamenných krížoch na cintoríne (!), o spolkoch, o škole, o športe, o povstaleckom období, o povojnovej histórii aj o súčasnosti... Veľkoformátová kniha je ladená do farieb našej obce (žltá, zelená a čierna), je kvalitne vytlačená na kriedovom papieri, obsahuje aj zoznam všetkých obyvateľov obce z novembra 2014, dá sa kúpiť na Obecnom úrade za 15 eúr.

Blahoželáme obci Cigeľ k peknej a užitočnej knihe a pridávame sa k želaniu Ing. Petra Čertíka (ktorý knihu pokropil  čerstvou vodou z prameňa potoka Cigeľ): "Nech tajomné puto domova podarí sa nájsť všetkým, ktorí dnes patria k dedine Cigeľ"!

O knihe informuje okrem nás už aj Trenčiansky samosprávny kraj aj obec Cigeľ

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.