Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Práve je pripojených:
1 Hosť

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Jela
Zajtra má meniny
Marcel

Výber šablóny

Ankety

Domov
Dnes je výročie prvej zmienky o obci Lúčna, neskôr pomenovanej Cigeľ
Napísal Ivan Kadlečík   
11. 09. 2014

Dnes, 11. septembra 2014 má naša obec presne 652 rokov, uplynulo presne 652 od vydania prvej známej listiny, kde sa Lúčna alebo Cigeľ spomína.

Listina v latinskom rukopise nevypovedá o založení dediny na pustom mieste či v lese, nehovorí sa o prvom šoltýsovi alebo o lehote obce. Ako existujúcu usadlosť s určitou rozlohou a desiatkami obyvateľov osadu Lúčna vyňali z kráľovského majetku, odčlenili od hradu Sivý Kameň a darovali prvým dvom majiteľom - Petrovi a Leustachovi. Pre záujemcov o históriu našej dediny - o písomnej zmienke sme vydali elektronickú publikáciu (s obrázkami originálu, s latinským  aj slovenským prekladom), publikujeme v sekcii 650. výročie obce Cigeľ desiatky článkov... Napríklad sa dočítate, že prvá zmienka ozaj s názvom obce Cigeľ (Cigli), predtým nazývanom Lúčka či Lúčna, je z roku 1415.

Kráľ Ľudovít Veľký z Anjou vydal uvedenú listinu vo Vyšehrade, v nedeľu po sviatku Narodenia Panny Márie, roku Pána tisíceho tristého šesťdesiateho druhého (čiže 11. septembra 1362)

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.