Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Monika
Zajtra má meniny
Ingrida

Výber šablóny

Ankety

Domov
Obyvateľstvo obce Cigeľ podľa vyznania
Napísal Ivan Kadlečík   
25. 06. 2014

Naša obec bola počas celých svojich dejín takmer stopercentne slovenská a (okrem čias Zápoľského a evanjelických Turzovcov) celá rímskokatolícka. Napríklad podľa sčítania v roku 1910 bolo zo všetkých 762 obyvateľov v Cigli iba 5 Maďarov a 7 nemeckej národnosti, títo siedmi boli Židia a celá dedina, v počte 755 bola rímskokatolícka.

V roku 1762 bol Pálfyovcami vybudovaný tunajší rímskokatolícky kostol, najstaršia a najvýznamnejšia pamiatka obce. Podobne ako predchádzajúci kostol, vyčnieva nad dolnou časťou Cigľa. Z pôvodného kostola sa zachoval iba drevený oltár (datovaný 1611), a tiež meno svätého Matúša, ktorý kostol požehnáva. Hody na sv. Matúša sa v Cigli slávia od čias Adama, Michala a Anny Šándorovcov, okolo roku 1660. Cigeľ bol dcérskou cirkvou Prievidze až do roku 1788, kedy vznikla farnosť v Sebedraží, s filiálkou v Cigli. V roku 1834 bol kostol obnovený, o čom svedčí pamätná tabuľa. Po druhej svetovej vojne bol kostol upravený do súčasnej podoby, keď bola postavená kamenná veža a chorus. Naposledy bola opravovaná strecha a vymenená škridľa na konci 70. rokov. Aktuálne je vyhlásená finančná zbierka a pripravuje sa celková rekonštrukcia s rozpočtom viac ako 50 tisíc eur.

Zbierka nie je vecou len cirkevnej a svetskej vrchnosti, dielo sa môže podariť iba s pomocou množstva miestnych kresťanov a príbuzných z celého sveta. Podľa sčítania v roku 2011 sa hlási ku rímskokatolíckemu náboženstvu takmer 80 percent Cigeľčanov.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.