Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Kniha Cigeľ, dedina pod Vrchvodou
Kniha Cigeľ, dedina pod Vrchvodou
Napísal Ivan Kadlečík   
20. 11. 2013

Vlani si naša obec pripomínala prvú písomnú zmienku. Oslavám predchádzala aj mnohomesačná príprava (začalo to približne na jar 2011) knihy o Cigli, prvej monografie o dejinách, o ľuďoch, o prírode a krajine, o pamätihodnostiach dediny. Autorský tím, zložený z našich spoluobyvateľov (Ján Černák, Ján Ďurina, Vincent Chrebet, Ivan Kadlečík, Jana Bartošová Krausková, Ľuboš Málik, Štefan Mjartan Šimon Svitok, Božena Svitková, Eduard Šušol, Pavol Vanečko), vytvoril niekoľko stoviek strán textu, zozbieral mnoho fotografií a inej grafiky. Všetky texty boli prepísané do Wordu (čiastočne na Obecnom úrade, čiastočne autormi), v počítači ich potom bolo potrebné zlúčiť, vytriediť, doplniť, upraviť, revidovať, kontrolovať, upravovať... Vedením autorského tímu bol predbežne poverený Ivan Kadlečík, p. riaditeľka RKC z Prievidze, Ľ. Húsková, túto náročnú prácu úctivo odmietla pre svoju vysokú pracovnú vyťaženosť. Na konci roka 2011 zadanie knihy vyzeralo takto: formát A4, rozsah do 200 strán (cca 10 AH), náklad aspoň 1000 ks, farebná tlač (Patria), termín: do konca marca texty + obrázky. Korektúry: máj – jún, grafika – leto, tlač – jeseň, krst knihy do Vianoc 2012, sedem kapitol: Krajina a príroda, Dejiny, Obec, Obyvateľstvo, Hospodárstvo, Tradície, Spoločenstvo.

Začiatkom roka 2012 starosta obce pre zvýšenie profesionálnej úrovne textov i grafiky prizval ku finalizácii knihy a na vedenie autorského tímu Dr. I. Géczyovú z Hornonitrianskeho múzea a fotografa L. Grešnera. Táto dvojica má s tvorbou monografií v našom regióne výnimočné skúsenosti, naposledy sa podieľali na knihe Opatovce nad Nitrou - Dedina pod ochranou jednorožca. Samozrejme, títo profesionáli neboli ochotní dopredu pracovať zadarmo, tak ako domáci, ktorých stovky hodín práce boli ocenené (len?) dobrým pocitom z účasti na jedinečnom diele a poďakovaním v občasníku Cigeľský spravodaj v decembri 2012. P. Grešnerovi bolo Obcou Cigeľ za fotografické služby vyplatených niekoľko tisíc eur. Pani Géczyová prišla s množstvom dobrých rád a nápadov, vytvorila nový návrh štruktúry a názvov kapitol, navrhla aj prizvať ďalších odborníkov z múzea a podobne. Zdá sa, že vyxmyslela aj pracovný názov knihy, pod ktorým bola podaná žiadosť o financovanie na ministerstvo kultúry znel: Cigeľ, dedina pod Vrchvodou. V máji 2012, ako bolo jasné, že grant v roku 2012 Cigeľ nezíska, začalo to ísť s knihou dolu vodou. Veľa peňazí obce išlo na oslavy 650. výročia, na ceny obce, na výplaty, na úroky a úvery, na futbal... 

Bodkou za snahami o monografiu bolo starostom predložené a siedmimi poslancami schválené Uznesenie číslo: 12/5/2012 z 30. augusta 2012, podľa ktorého  "Obecné zastupiteľstvo s c h v a ľ u je zastavenie prác na vydaní knižnej monografie obce Cigeľ až do zabezpečenia finančných prostriedkov na jej vydanie." Žiaľ, ani v roku 2013 obec Cigeľ nezískala od ministerstva kultúry požadovanú dotáiciu 14.950 € na Vydanie monografie obce Cigeľ s názvom Cigeľ a s podtitulom Dedina pod Vrchvodou . Inak, dnes je v kultúrnom dome panel, na ktorom je nadpis Cigeľ, Dedina spod Vtáčnika.  Nedobre, lebo pod Vtáčnikom je azda aj 20 dedín, ale pod Vrchvodou a Tlstým dielom iba naša.

Kniha ani po troch rokoch snaženia nevyšla, no našťastie pre záujemcov o detaily z našej obce, OZ Vrchvoda na svojich stránkach publikuje obrovské množstvo pôvodných autorských materiálov od našich členov, najmä z histórie a zo súčasného života. Nikde inde nezískate toľko informácií o Cigli. Nepublikujeme však texty od iných autorov, pretože sú chránené autorským zákonom. Pokúsime sa predsa len prispieť ku vydaniu  knihy, alebo aspoň brožúrky o našej dedine, ležiacej po brehoch potoka Cigeľ, pod majestátnou horou Vrchvodou.

Poznámka: Na konci decembra 2013 získala obec od Úradu vlády SR účelovú dotáciu 3000 eur, bežné výdavky s účelovým určením na vydanie knižnej publikácie o obci. Dotácia má byť do konca marca 2014 použitá v súlade s účelovým určením na honoráre pre autorov textu a pre autorov obrazovej dokumentácie, na spracovanie grafiky a príprava do tlače, na polygrafické náklady súvisiace s výrobou publikácie a na zhotovenie obrazovej dokumentácie.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.