Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow 650. výročie prvej zmienky o Cigli arrow Pamiatka reformácie a Cigeľ
Pamiatka reformácie a Cigeľ
Napísal Ivan Kadlečík   
31. 10. 2013

 Naše územie bolo v stredoveku obzvlášť významným pre vtedajšie kráľovstvo. Slovenské územie bolo hospodárskym divom Európy, napríklad vtedajšie stredoslovenské banské mestá patrili medzi najbohatšie a najvýznamnejšie mestá v celom Uhorsku. Králi alebo najvyšší štátni úradníci – palatíni často pobývali v Bojniciach, postavili hrad Sivý Kameň. Syn palatína Mikuláša Gileta sa prihovára v prospech Petra a Leustacha v prvej písomnej zmienke o našej dedine, Lúčnej, u palatína Mikuláša Konta z Hlohovca a kráľa Ľudovíta Veľkého. Palatín Leustach Jelšavský sídlil aj na Sivom kameni, alebo v Bojniciach, podobne aj palatínovia z rodov Turzo či Pálfi (potomkovia Slovákov Kontovcov).

Palatín Turzo a ďalší Turzovci (spríbuznení s nemeckým rodom Fuggerovcov z Kremnice) mali veľmi blízko ku nemeckému reformačnému hnutiu, všemožne podporovali evanjelickú cirkev, priatelili sa aj so samotným Martinom Lutherom z Ausburgu, ktorý 31. októbra 1517 pribil na chrámové dvere vo Wittenbergu 95 výpovedí proti predávaniu odpustkov a proti bludom v cirkvi. Centrom reformácie na hornej Nitre bola približne od roku 1520  okrem Bojníc aj Prievidza, kde vzniklo významné gymnázium. Prievidzi začiatkom 17. storočia patrilo sedem fár: Hradec, Necpaly, Malá a Veľká Lehôtka, Sebedražie, Cigeľ a Moštenica a všetci obyvatelia širokého územia boli luteránmi. Z bojnického urbáru z roku 1614 sa dozvedáme ich počet a mená, evanjelikmi v Cigli boli: richtár Ján Cmarko, sedliaci Juraj Krausko, Ján Gajdoš, Pavol Mikulášovič, Imrich Kršňavý, Pavol Beňadik, Ján Chalmovský, Martin Urban, Ján Zaťko a želiari Gregor Pavol, Martin a ján Dobšo, Ondrej Stráňovský, Ján Krekáč, Baltazár Kremnický.

Koniec so 150 rokmi luteránstva na našom území urobila vdova po palatínovi Pavlovi Pálfim, komtesa Františka Khuenin de Belassi.  Začiatkom augusta 1660 priviedla do Prievidze jezuitov a oddiel šesťdesiatich vojakov. Zabrala mariánsky kostol, s odôvodnením, že evanjelici majú farský kostol a druhý potrebuje pre katolíkov. Slávnosť rekatolizácie celého územia bola určená na 15. augusta 1660.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.