Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Zaujímavosti z obce arrow Chybný názov našej obce na dopravných značkách
Chybný názov našej obce na dopravných značkách
Napísal Ivan Kadlečík   
09. 10. 2013

 Každodenne prechádzame či jazdíme okolo viacerých dopravných značiek, na ktorých je názov našej obce.

Nesprávne sa na nich uvádza názov našej obce s dĺžňom – CÍGEĽ. Každý by mal vedieť a rešpektovať, že naša obec nosí pekný dvojslabičný krátky názov: CIGEĽ. Jazykovedci tvrdia, že tento názov, ktorý nahradil staršie názvy Lúčna, Lúčka či Lúka, pochádza zo slovenského slova "siheľ", "sihlina", čo je mokrá lúka, vlhké územie. Hoci okolie bolo nemecké či maďarské, v Cigli žili v obrovskej väčšine len Slováci a tí by si vari nepomenovali svoju obec nemecky po tehle (Ziegel - cígel), alebo po koze (Ziege - cíge)

 V každom prípade, dnes je uzákonená podoba názvu obce v tvare "Cigeľ" napríklad aj nariadením vlády 258/1996. Žiaľ, nesprávne označenie našej obce je na viacerých značkách, dokonca aj pri samotnom vstupe a výstupe z našej dediny je značka s označením Cígeľ, i na viacerých informatívnych smerových značkách medzi Prievidzou a Cigľom atď.

Trvá to asi už desaťročia a ľudia si už možno na túto do očí bijúcu chybu zvykli.

Naša milá, vyše 650 - ročná obec CIGEĽ si nazaslúži komolenie mena. Predstavte si, ako by ste sa vy cítili, čo by ste robili, keby vám niekto do priezviska pridával dĺžeň či mäkčeň navyše. Podali sme podnet na Obec Cigeľ, i Slovenskú správu ciest a veríme, že sa čoskoro podarí napraviť dlhoročné nedorozumenie s dĺžňom v názve našej hrdej obce CIGEĽ. 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.