Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Obnova hradu Sivý Kameň
Obnova hradu Sivý Kameň
Napísal Ivan Kadlečík   
01. 10. 2013

Od augusta 2013 prebieha na národnej kultúrnej pamiatke, na hrade Sivý Kameň (Kesselewkew), obnova, s finančnou podporou ministerstva kultúry. Niekoľko stáročí chátrajúci hrad, o ktorom sa píše aj v najdôležitejšej listine histórie našej obce - v  prvej písomnej zmienke z 11. septembra 1362 - sa konečne dočkal záchranných stavebných úprav a archeologického výskumu. Obnovu realizuje obec Podhradie, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Univerzita Komenského v Bratislave, práce podporili aj Hornonitrianske bane v Prievidzi a Európsky sociálny fond.

Gotický hrad Sivý Kameň (na Slovensku sú aj hrady Biely, Červený, Modrý, Ostrý Kameň) dal postaviť uhorský kráľ Ľudovít Veľký z Anjou, niekedy po smrti Matúša Čáka (1321) a pred rokom 1352. Vtedy už naša obec existovala, s názvom Lúčna (terra seu possessio Luchna), s niekoľkými obydliami (dalo by sa povedať dvormi), s priľahlým územím asi 100 hektárov. Lúčna po zániku prievidzského hradného obvodu pripadla Sivému Kameňu, ale už v roku 1362 ju kráľ dal z majetku hradu vyčleniť a daroval ju Petrovi a Leustachovi, ktorých potomkovia a dediči (rody zo Šútoviec, z Tržmela pri Komjaticiach, z Rišňoviec, zo Sasinkova, z Nebojsy, zo Slávnice)... vlastnili celý alebo neskôr len polovicu Lúčnej, Lúčky, s novším názvom Cigeľ, až do 17. storočia.  Bojnickému zámku patrila dolná polovica Cigľa od čias Stanislava Turzu, po odchode rodu Šándorovcov z Cigľa (po roku 1660) už horný aj dolný koniec.

Každý, kto si v tomto jesennom období (tak ako my v sobotu 29. 9. 2013) urobí prechádzku z Cigľa do neďalekého Podhradia, môže obdivovať odkryté takmer sedemstoročné základy hradu, zamyslieť sa nad históriou nášho regiónu, kochať sa krásami prírodnej pamiatky s kamennými útvarmi. Pozrite si galériu.

A pozrite si tiež vzácnu snímku hradu - z publikácie "Bojnice a okolie" od Jána Hajducha, vydanej v roku 1967 - See more at: http://scriptorius.sk/node/64#sthash.FHpFAdme.dpuf  

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.