Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Zaujímavosti z obce arrow Obnova hradu Sivý Kameň
Obnova hradu Sivý Kameň
Napísal Ivan Kadlečík   
01. 10. 2013

Od augusta 2013 prebieha na národnej kultúrnej pamiatke, na hrade Sivý Kameň (Kesselewkew), obnova, s finančnou podporou ministerstva kultúry. Niekoľko stáročí chátrajúci hrad, o ktorom sa píše aj v najdôležitejšej listine histórie našej obce - v  prvej písomnej zmienke z 11. septembra 1362 - sa konečne dočkal záchranných stavebných úprav a archeologického výskumu. Obnovu realizuje obec Podhradie, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Univerzita Komenského v Bratislave, práce podporili aj Hornonitrianske bane v Prievidzi a Európsky sociálny fond.

Gotický hrad Sivý Kameň (na Slovensku sú aj hrady Biely, Červený, Modrý, Ostrý Kameň) dal postaviť uhorský kráľ Ľudovít Veľký z Anjou, niekedy po smrti Matúša Čáka (1321) a pred rokom 1352. Vtedy už naša obec existovala, s názvom Lúčna (terra seu possessio Luchna), s niekoľkými obydliami (dalo by sa povedať dvormi), s priľahlým územím asi 100 hektárov. Lúčna po zániku prievidzského hradného obvodu pripadla Sivému Kameňu, ale už v roku 1362 ju kráľ dal z majetku hradu vyčleniť a daroval ju Petrovi a Leustachovi, ktorých potomkovia a dediči (rody zo Šútoviec, z Tržmela pri Komjaticiach, z Rišňoviec, zo Sasinkova, z Nebojsy, zo Slávnice)... vlastnili celý alebo neskôr len polovicu Lúčnej, Lúčky, s novším názvom Cigeľ, až do 17. storočia.  Bojnickému zámku patrila dolná polovica Cigľa od čias Stanislava Turzu, po odchode rodu Šándorovcov z Cigľa (po roku 1660) už horný aj dolný koniec.

Každý, kto si v tomto jesennom období (tak ako my v sobotu 29. 9. 2013) urobí prechádzku z Cigľa do neďalekého Podhradia, môže obdivovať odkryté takmer sedemstoročné základy hradu, zamyslieť sa nad históriou nášho regiónu, kochať sa krásami prírodnej pamiatky s kamennými útvarmi. Pozrite si galériu.

A pozrite si tiež vzácnu snímku hradu - z publikácie "Bojnice a okolie" od Jána Hajducha, vydanej v roku 1967 - See more at: http://scriptorius.sk/node/64#sthash.FHpFAdme.dpuf  

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.