Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow 3. Cigeľská kosa už túto sobotu!
3. Cigeľská kosa už túto sobotu!
Napísal Ivan Kadlečík   
22. 07. 2013

 Organizačný výbor 3. Cigeľskej kosy srdečne pozýva všetkých záujemcov o súťaženie v tradičnom kosení ručnou kosou, domácich i návštevníkov, priaznivcov aj zvedavcov z hornej Nitry a z celého Slovenska. V sobotu 27. júla 2013 má byť pekne - slnečno, teplo - neseďte doma a príďte sa pozrieť na vyvrcholenie Slovenskej koseckej ligy 2013!

Kosecké folklórne slávnosti sa v Cigli konajú už tretí rok. V prvom ročníku sme vytvorili originálny slovenský rekord v počte súčasne kosiacich. Vlani sme mali veľké množstvo súťažiacich aj návštevníkov, ktorí si odnášali pekné zážitky. Okrem pútavého programu, dobrého občerstvenia a skvelej zábavy vás na lúkach pri ihrisku v Cigli čaká napínavá súťaž ozajstných majstrov v kosení  - uskutoční sa posledné kolo aj definitívne vyhodnotenie Slovenskej koseckej ligy 2013!

 Dobre, že si naša  obec pripomína tradičné, ručné kosenie lúčnych porastov - už aj preto, že pôvodný starobylý názov nášho územia alebo usadlosti bol Lúčna (Luchna). Nečudujme sa, že v latinskom zápise nie je "č" ale "ch" - Cyrilov a Metodov pokus zaviesť na našom území písmo, vhodnejšie pre slovanskú reč, sa ako vieme, neujal. Takže ako Luchna, Lwchka, Lwka (latinsky) alebo Lucsna, Lucska, Luka (maďarsky) je označovaná naša obec mnoho rokov, už od prvej písomnej písomnej zmienke z roku 1362. Začiatkom štrnásteho storočia sa popri názvoch Lúčna, Lúčka, Lúka začal stále viac používať názov Cigeľ (údajne zo slova Siheľ, Sihla, Sihly) ale ešte aj v šestnástom storočí sa v niektorých listinách píše "Chygel vocata alio nomine Luchna".

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.