Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda - púť na Zátiny
1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda - púť na Zátiny
Napísal Ivan Kadlečík   
07. 07. 2013

Obec Cigeľ (spočiatku nazývaný Lúčna, Lúčka alebo aj Lúka) má so susednou obcou Sebedražie (Sebedraž, Sebed, názov obce pochádza azda z krstného mena Zebedej, podľa iného výkladu je názov obce z maďarského "sép erdó" - pekný les) spoločné nielen to, že obomi prechádza potok Ciglianka (niekedy aj potok Lúčna, Cigeľ). V minulých časoch patrila jedna z nich alebo aj obidve obce súčasne niektorému z hradov Prievidza, Sivý Kameň, Bojnice. Od roku 1788 sa naše dve filiálky farnosti v Prievidzi zlúčili do jednej – sebedražsko-cigeľskej. Počas dvestodvadsaťpäťročnej spoločnej farnosti sa v nej vystriedalo niekoľko desiatok kňazov – od prvého, Sebastiana Krudla, až po súčasného, Mgr. Viktora Krausa.

V piatok 5. júla 2013, v deň sv. Cyrila a Metoda, v roku 1150. výročia príchodu vierozvestcov na územie Nitrianskeho kniežatstva či Veľkej Moravy, sa vyše stovka obyvateľov našich obcí zúčastnila už tradičnej púte a bohoslužieb v prírode, na svätom mieste, pri kaplnke na Zátinách. Pán farár Kraus v pôsobivej kázni všetkým pripomenul význam misie Cyrila a Metoda na naše slovanské územie, vyzval k hrdosti na našich predkov a požiadal prítomných o dobrú vôľu, znášanlivosť a pochopenie prípadnej rozdielnosti názorov, vlastne o široké vzájomné porozumenie s blížnymi, v duchu dávnej cyrilometodskej misie.

Po duchovnom osviežení a zamyslení sa niektorí z nás ešte vystúpili na Veľký Grič (972 m n. m.), na križkovských lúkach sa pohostili dobrým gulášom, stretli a porozprávali sa s mnohými priateľmi a blížnymi, a nadšení krásnym sviatočným dňom sme sa vrátili domov – do Cigľa či Sebedražia...

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.