Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Marek
Zajtra má meniny
Jaroslava

Výber šablóny

Ankety

Domov
70. výročie oslobodenia Cigľa
Napísal Ivan Kadlečík   
03. 04. 2013

Aj 70 rokov od  vojny ešte žijú medzi nami pamätníci - čo pamätajú Slovenský štát, novácky koncentračný pracovný tábor, deportácie, obsadenie, povstanie, oslobodenie, odsun Nemcov, tzv. februárové víťazstvo ... Cigeľskými obeťami druhej svetovej vojny boli aj komunisti, aj Židia, aj odporcovia vtedajšieho režimu, utečenci z frontu, partizáni, ľudia čo ukrývali prenasledovaných a podporovatelia partizánov, niekoľkí čo prišli o život nešťastnou náhodou pri kanónovej paľbe na obec...

OZ Vrchvoda pri príležitosti 70. výročia konca vojny vzdáva česť ich pamiatke a vyjadruje vďaku všetkým, čo sa pričinili o ukončenie vojnového konfliktu.

  • Tretieho apríla 1945 bola oslobodená Handlová a 4. apríla aj Prievidza, CIGEĽ bol osobodený 4. apríla 1945 okolo 18:00 sovietskymi a rumunskými vojakmi. Našťastie bez väčších bojov, lebo aj pričinením domácich obyvateľov boli ustupujúce nemecké jednotky červenoarmejcami zaskočené. 
  • V Cigli sa stala dosť populárnou vojnová pieseň - Pesnička frontového šoféra, ktorú naspieval v ruštine  ukrajinský židovský herec, spevák Mark Bernes. Komunisti  ju vtedy často hrávali v rádiu, bola v mnohých úpravách a vznikli na ňu aj nejaké paródie (napr. Pieseň prievidzských šoférov: Cesty naše, naše tankodromy...). Text síce nesúvisí so športom, (spieva o cestách vojenského nákladiaka), ale prvé slová piesne sa zaužívali v TJ Sokol Cigeľ, ako akýsi pozdrav, pokrik
  • V čele prievidzského protifašistického boja a povojnového riadenia spoločnosti stáli dvaja Cigeľčania: Ján Svitok (1896 – 1949) a Jozef Mjartan (1900 – 1983) - predseda a podpredseda Okresného národného výboru. Obaja sa stali poslancami v dočasnom Národnom zhromaždení obnovenej Československej republiky od októbra 1945 – jeden za KSS a druhý za Demokratickú stranu. Po voľbách v roku 1946 sa Svitok stal predsedom Okresného národného vyýboru a Mjartan pokračoval vo vysokej politike, bol jedným zo zakladateľov Strany slovenskej obrody, dlhoročným poslancom SNR aj Federálneho zhromaždenia a podpredsedom Slovenskej národnej rady.
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.