Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Veľkonočné sviatky a kalvárie Hornej Nitry
Veľkonočné sviatky a kalvárie Hornej Nitry
Napísal Ivan Kadlečík   
25. 03. 2013

Začiatok jari, obdobie kresťanského cirkevného roka od Kvetnej nedele po Veľkú noc je späté s koncom Ježišovho života, jeho krížovou cestou, smrťou a vzkriesením. Výtvarné zobrazenie krížovej cesty, dielo J. Michaloviča z roku 1991, máme aj v našom kostole sv. Matúša apoštola a evanjelistu.

Historické miesto ukrižovania - vrch Golgota, Hora Kalvárie leží v Jeruzaleme. Približne od 16. storočia sa začali po celej Európe, aj na Slovensku, budovať kópie originálnej Kalvárie - regionálne krížové cesty a kalvárie. Vybral sa dobre viditeľný, nezalesnený strmý vrch (často pripomínajúci lebku, lebo calvariam po latinsky je lebka), na ktorom sa postavili kríže alebo kaplnka. Vystupovanie na vrchol bolo uľahčené schodmi a zastaveniami, ktorých bolo 12 alebo 14. Krížová cesta bola zakončené kostolom alebo hrobkou Krista ako posledným zastavením. Na slovenskom území máme desiatky kalvárií, najstaršími alebo najznámejšími kalváriami sú kalvárie v Bratislave, v Banskej Štiavnici, v Nitre, v Prešove, v Banskej Bystrici...

Z Cigľa sú priamo viditeľné dve až tri kalvárie. Asi dvestoročnou je kalvária v Bojniciach. Krátko, asi dve desaťročia stojí na Skalke kalvária v Nitrianskych Sučanoch... Veľmi pekná a zachovaná je kalvária v Solke pri Nitrianskom Pravne, ktorá má približne osemdesiat rokov, novšia je kalvária v Porube a južným smerom, neďaleko od Oslian je  kalvária vo Veľkých Uherciach.

Želáme vám šťastné, veselé a spokojné Veľkonočné sviatky. Voľný čas a prázdniny môžu byť aj príležitosťou na zaujímavý jarný výlet, návštevu niektorej z hornonitrianskych kalvárií.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.