Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Fašiangovanie po dedine a pochovávanie basy boli aj tento rok!
Fašiangovanie po dedine a pochovávanie basy boli aj tento rok!
Napísal Ivan Kadlečík   
06. 02. 2013

Titulok článku sa môže zdať samozrejmým, ale koľko energie na to bolo treba! Ďakujeme a sme hrdí na ľudí, ktorí sa o túto "samozrejmú" skutočnosť s radosťou a láskou spoločne pre náš CIGEĽ postarali. Napríklad na čo ešte môžeme byť v Cigli hrdí? Napríklad na našu históriu, na pamiatky, na Pochod vďaky, na lyžiarsky vlek, na krásnu prírodu a Zelenú oázu, na úspešných rodákov a obyvateľov, na šikovné deti a študentov, na športovcov, na Úniu žien, na Vrchvodu, na dlhoročné podujatia, na obnovené tradície aj na nové aktivity... Je veľa vecí, na ktoré môžeme byť hrdí a mali by sme si to vážiť. Teraz skutočne oceňujeme a ďakujeme všetkým mužom, ženám, dievčatám a chlapcom - tým obetavcom, ktorí sa pričinili o pokračovanie niekoľkoročnej obnovenej tradície. V  sobotu 9. februára, poslednú fašiangovú sobotu 2013, od dvanástej až do zotmenia chodil po dedine veselý fašiangový sprievod so spevom, hudbou a vinšovaním. Ďakujeme aj všetkým, čo fašiangovníkov povzbudili tým, že vyšli na ulicu, zatancovali si s nimi, pohostili ich prípadne aj  niečo podzub darovali. Fašiangový Cigeľ sa stáva rešpektovaným a chvályhodným pojmom, čo potvrdia aj desiatky hostí, ktorí prišli na večernú tanečnú zábavu z okolitých dedín aj z Prievidze. Vrcholným číslom zábavy v kultúrnom dome bolo Pochovávanie basy s originálnym nariekaním a vtipnými veršíkmi samotnej basy. Basa skomentovala celý minulý rok, aj pokritizovala. Basa vie, že smie povedať hocičo a nik sa na ňu nesmie uraziť.

Kto sprievod fašiangovníkov nevidel, môže si aspoň o ňom prečítať, ako ho raz opísal P. Remiaš v článku TASR: "V sprievode popri záhradách a moderných rodinných domoch kráča čudný tvor s rohami na dvoch nohách podobný krave, so zvoncom na krku, cigánsky vajda, farár, za ľahkú ženu prezlečený muž a za fúzatého bubeníka zasa  prestrojená žena. Nechýba hasič, ba ani banskí škriatkovia, pretože neďaleko sa nachádza uhoľná baňa, ktorá nesie rovnaké meno ako obec. Cigeľčania ponúkajú fašiangovníkom aj koláče.

Na čele ide principál s pomocníkom, tí rozhodli, pri ktorom dome sa zastavia. Gazdovi zaželajú, aby mal pekné konope, aby bolo na gate, "a pre nás vínko poruke, aby si mal zdravie v chalupe..." Pri inom dome zasa upozornia: "Keď koláčov dáte, určite si vašu dcéru do roka vydáte a ak pridáte aj vína, určite oženíte aj syna..." Ďalší zasa vyzývajú: "Gazda smútok zažeň, naplň košík, aj náš ražeň, požehná ti pánboh milý, dá ti zdravia, šťastia, sily, lebo to je stará vec, že najväčšiu škodu máva iba skúpy lakomec!" Kto by sa chcel nechať nazvať lakomcom. Nestane sa, že by z domu, pri ktorom sa zastavia, nevyšiel gazda aj s gazdinou. Fašiangovníkov všade pohostia pálenkou či vínom, ponúknu čerstvými koláčmi a niečo im položia aj do vozíka. Za to mládenci v tanci povykrúcajú domácu paniu a dievky zasa domáceho pána. Keď so spevom odchádzajú k ďalšiemu domu, principál nezabudne všetkých pozvať na pohreb, tradičné pochovávanie basy, aby ju uložili na odpočinok počas pôstu." 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.