Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Výsledky sčítania 2011
Výsledky sčítania 2011
Napísal Ivan Kadlečík   
04. 01. 2013

Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil výsledky Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2011. Spracovali sme a ponúkame našim čitateľom niektoré vybrané údaje o obci Cigeľ.

Počet obyvateľov: 1190, z toho 588 mužov a 602 žien. Podľa veku bolo v Cigli najviac obyvateľov vo veku 30 až 39 rokov, teda tridsiatnikov (208), potom s odstupom najviac tínedžerov, vo veku 10 – 19 rokov (164), dvadsiatnikov a štyridsiatnikov rovnako po 156, 151 päťdesiatnikov, 138 šesťdesiatnikov, 122 detí do 10 rokov, 68 sedemdesiatnikov, 27 obyvateľov nad 80 rokov (jedna z nich bola viac ako storočná). Z hľadiska národnosti takmer všetci boli Slováci (1176), v desiatich prípadoch nebola národnosť uvedená a máme po jednom aj zástupcov moravskej, českej, ukrajinskej, ruskej národnosti. Absolútne väčšina má slovenčinu ako materinskú reč a aj ako reč najčastejšie používanú v domácnostiach. Podľa najvyššie dosiahnutého stupňa vzdelania bolo v Cigli 173 obyvateľov so základným vzdelaním, 405 so stredoškolským bez maturity, 289 s maturitou, 104 s vyšším alebo vysokoškolským vzdelaním, 209 bez dosiahnutého stupňa vzdelania (najmä deti) a o desiatich Cigeľčanoch neboli údaje zistené. Rímskokatolícke náboženské vyznanie uvádza 879 Cigeľčanov, ku Kresťanským zborom sa hlási trinásť obyvateľov, deviati sú evanjelici augsburského vyznania, po dvoch pravoslávnych a evanjelickej cirkvi metodistickej, štyria iného náboženstva, 209 je bez vyznania a 72 neuviedli náboženstvo. Štatistický úrad mapoval aj počty obyvateľov s trvalým pobytom v SR, krajoch, okresoch a obciach, ktorí k 21. máju 2011, k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ovládali, resp. neovládali prácu s textom, s tabuľkami, s elektronickou poštou (e-mailom) a s internetom. V Cigli vedia pracovať s textom 645, s tabuľkami 475, 586 nás pracuje s elektronickou poštou a 687 s internetom. Percentuálne vo všetkých týchto zručnostiach sme lepší ako priemer Slovenskej republiky. Uvedené údaje z sú dostupné aj na adrese http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=50355 .

Súhrnne, štatisticky (podľa väčšiny výsledkov) a žartovne povedané, priemerný Cigeľčan z roku 2011 je Slovák, rímsky katolík, je to žena, vo veku okolo tridsať rokov, má stredoškolské vzdelanie bez maturity, ovláda internet, mail, a vie pracovať s textami, nerobí na počítači s tabuľkami.

Štatisticky vzaté, sme v Cigli skoro všetci rovnakí. Treba si však vážiť a uznávať aj iných, nepoukazovať a nepohoršovať sa rozdielnosťou názorov a prejavov, nepotláčať a neodsudzovať menšiny. Až príliš veľa krát v celej histórii sa ukázalo, že menšina bola v práve a mala pravdu. Napríklad, naše malé OZ Vrchvoda pre všetkých zorganizovalo alebo pomohlo zorganizovať viacero krásnych podujatí s výbornými výsledkami. Vybudovalo Malú oázu pre hornú Nitru. Podporuje, propaguje a popularizuje chvályhodné aktivity aj iných subjektov Cigľa v záujme rozvoja obce (Pochod vďaky, Lyžiarske stredisko, školu, kultúru, zábavy, ženy, deti a mládež, hasičov, turistiku, fašiangy, Obnova dediny, 650. výročie, Knihu o Cigli, farské podujatia, športové turnaje, Cigeľskú kosa, Vatru SNP a mnoho ďalších). Inšpiruje a vzdeláva spoluobyvateľov napríklad v histórii, štatistike či v počítačovej gramotnosti a povzbudzuje ich k aktívnej účasti na samospráve, k záujmu a hrdosti na obce a jej tradície, ku ochrane vzácnych prvkov prírody a krajiny Cigľa, k rodinnej súdržnosti a občianskej spolupatričnosti...

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.