Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Žigmund
Zajtra má meniny
Galina

Výber šablóny

Ankety

Domov
Výsledky sčítania 2011
Napísal Ivan Kadlečík   
04. 01. 2013

Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil výsledky Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2011. Spracovali sme a ponúkame našim čitateľom niektoré vybrané údaje o obci Cigeľ.

Počet obyvateľov: 1190, z toho 588 mužov a 602 žien. Podľa veku bolo v Cigli najviac obyvateľov vo veku 30 až 39 rokov, teda tridsiatnikov (208), potom s odstupom najviac tínedžerov, vo veku 10 – 19 rokov (164), dvadsiatnikov a štyridsiatnikov rovnako po 156, 151 päťdesiatnikov, 138 šesťdesiatnikov, 122 detí do 10 rokov, 68 sedemdesiatnikov, 27 obyvateľov nad 80 rokov (jedna z nich bola viac ako storočná). Z hľadiska národnosti takmer všetci boli Slováci (1176), v desiatich prípadoch nebola národnosť uvedená a máme po jednom aj zástupcov moravskej, českej, ukrajinskej, ruskej národnosti. Absolútne väčšina má slovenčinu ako materinskú reč a aj ako reč najčastejšie používanú v domácnostiach. Podľa najvyššie dosiahnutého stupňa vzdelania bolo v Cigli 173 obyvateľov so základným vzdelaním, 405 so stredoškolským bez maturity, 289 s maturitou, 104 s vyšším alebo vysokoškolským vzdelaním, 209 bez dosiahnutého stupňa vzdelania (najmä deti) a o desiatich Cigeľčanoch neboli údaje zistené. Rímskokatolícke náboženské vyznanie uvádza 879 Cigeľčanov, ku Kresťanským zborom sa hlási trinásť obyvateľov, deviati sú evanjelici augsburského vyznania, po dvoch pravoslávnych a evanjelickej cirkvi metodistickej, štyria iného náboženstva, 209 je bez vyznania a 72 neuviedli náboženstvo. Štatistický úrad mapoval aj počty obyvateľov s trvalým pobytom v SR, krajoch, okresoch a obciach, ktorí k 21. máju 2011, k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ovládali, resp. neovládali prácu s textom, s tabuľkami, s elektronickou poštou (e-mailom) a s internetom. V Cigli vedia pracovať s textom 645, s tabuľkami 475, 586 nás pracuje s elektronickou poštou a 687 s internetom. Percentuálne vo všetkých týchto zručnostiach sme lepší ako priemer Slovenskej republiky. Uvedené údaje z sú dostupné aj na adrese http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=50355 .

Súhrnne, štatisticky (podľa väčšiny výsledkov) a žartovne povedané, priemerný Cigeľčan z roku 2011 je Slovák, rímsky katolík, je to žena, vo veku okolo tridsať rokov, má stredoškolské vzdelanie bez maturity, ovláda internet, mail, a vie pracovať s textami, nerobí na počítači s tabuľkami.

Štatisticky vzaté, sme v Cigli skoro všetci rovnakí. Treba si však vážiť a uznávať aj iných, nepoukazovať a nepohoršovať sa rozdielnosťou názorov a prejavov, nepotláčať a neodsudzovať menšiny. Až príliš veľa krát v celej histórii sa ukázalo, že menšina bola v práve a mala pravdu. Napríklad, naše malé OZ Vrchvoda pre všetkých zorganizovalo alebo pomohlo zorganizovať viacero krásnych podujatí s výbornými výsledkami. Vybudovalo Malú oázu pre hornú Nitru. Podporuje, propaguje a popularizuje chvályhodné aktivity aj iných subjektov Cigľa v záujme rozvoja obce (Pochod vďaky, Lyžiarske stredisko, školu, kultúru, zábavy, ženy, deti a mládež, hasičov, turistiku, fašiangy, Obnova dediny, 650. výročie, Knihu o Cigli, farské podujatia, športové turnaje, Cigeľskú kosa, Vatru SNP a mnoho ďalších). Inšpiruje a vzdeláva spoluobyvateľov napríklad v histórii, štatistike či v počítačovej gramotnosti a povzbudzuje ich k aktívnej účasti na samospráve, k záujmu a hrdosti na obce a jej tradície, ku ochrane vzácnych prvkov prírody a krajiny Cigľa, k rodinnej súdržnosti a občianskej spolupatričnosti...

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.