Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Silvestrovský výstup na Biely Kameň
Silvestrovský výstup na Biely Kameň
Napísal Ivan Kadlečík   
01. 01. 2013

Silvestrovské výstupy do hôr sú obľúbenou sviatočnou aktivitou turistov a milovníkov prírody celého Slovenska – smerujú na Sitno, Choč, Poľanu, Rozsutec... Organizovaní i neorganizovaní turisti z Hornej Nitry radi a pravidelne chodia posledný deň roka dosahovať výškové hranice na najvyššie vrcholy našich pohorí – na Kľak, na Vyšehrad, Vtáčnik či Rokoš.

Aj niekoľko desiatok obyvateľov obce Cigeľ (400 – 500 metrov nadmorskej výšky) s rodinami a priateľmi absolvovalo 31. decembra 2012 približne päťhodinovú túru so štartom v Cigli na najvyšší bod cigeľského chotára, do prírodnej rezervácie Biely Kameň. Územie medzi Cigľom a Handlovou siahajúce až do výšky 1135 metrov nad morom predstavuje dominantný bralnatý vrchol v SSV ukončení hlavného hrebeňa pohoria Vtáčnik. Jedinečnosť, predmet obdivu a dôvod osobitnej ochrany prírodnej rezervácie Biely Kameň spočíva vo výraznosti skalného objektu aj v ukážke rozpadu lávových prúdov a zriedkavého výskytu telies stuhnutej hustej lávy z milióny rokov starej sopky Vtáčnik. V prírodných bukových lesoch rezervácie žijú vzácne živočíchy a rastú úžasné rastliny.

Biely Kameň si oprávnene zaslúži veľkú náklonnosť a pozornosť, hrdosť Cigeľčanov na naše územie. Oblasť je skutočne mimoriadne zaujímavá a inšpirujúca pre nadšencov turistiky, lyžovania a cyklistiky, pre obdivovateľov prírody a geológie, pre záujemcov o históriu a kultúru regiónu...  Vďaka za silvestrovské občerstvenie sa krásnou prírodou a príjemné stretnutie.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.