Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Žigmund
Zajtra má meniny
Galina

Výber šablóny

Ankety

Domov
Silvestrovský výstup na Biely Kameň
Napísal Ivan Kadlečík   
01. 01. 2013

Silvestrovské výstupy do hôr sú obľúbenou sviatočnou aktivitou turistov a milovníkov prírody celého Slovenska – smerujú na Sitno, Choč, Poľanu, Rozsutec... Organizovaní i neorganizovaní turisti z Hornej Nitry radi a pravidelne chodia posledný deň roka dosahovať výškové hranice na najvyššie vrcholy našich pohorí – na Kľak, na Vyšehrad, Vtáčnik či Rokoš.

Aj niekoľko desiatok obyvateľov obce Cigeľ (400 – 500 metrov nadmorskej výšky) s rodinami a priateľmi absolvovalo 31. decembra 2012 približne päťhodinovú túru so štartom v Cigli na najvyšší bod cigeľského chotára, do prírodnej rezervácie Biely Kameň. Územie medzi Cigľom a Handlovou siahajúce až do výšky 1135 metrov nad morom predstavuje dominantný bralnatý vrchol v SSV ukončení hlavného hrebeňa pohoria Vtáčnik. Jedinečnosť, predmet obdivu a dôvod osobitnej ochrany prírodnej rezervácie Biely Kameň spočíva vo výraznosti skalného objektu aj v ukážke rozpadu lávových prúdov a zriedkavého výskytu telies stuhnutej hustej lávy z milióny rokov starej sopky Vtáčnik. V prírodných bukových lesoch rezervácie žijú vzácne živočíchy a rastú úžasné rastliny.

Biely Kameň si oprávnene zaslúži veľkú náklonnosť a pozornosť, hrdosť Cigeľčanov na naše územie. Oblasť je skutočne mimoriadne zaujímavá a inšpirujúca pre nadšencov turistiky, lyžovania a cyklistiky, pre obdivovateľov prírody a geológie, pre záujemcov o históriu a kultúru regiónu...  Vďaka za silvestrovské občerstvenie sa krásnou prírodou a príjemné stretnutie.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.