Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Zachraňovali ľudské životy počas holokaustu
Zachraňovali ľudské životy počas holokaustu
Napísal Ivan Kadlečík   
23. 12. 2012

Ocenenie Spravodlivý medzi národmi si 1. februára 2012 z rúk veľvyslanca Štátu Izrael Alexandra ben Cvi prevzal aj zástupca nitrianskej rodiny Truskovcov, vyše 80-ročný pán František Truska, dnes obyvateľ obce Cigeľ. Ocenenia sa už nedožili jeho rodičia, Ján a Jozefína. Počas holokaustu zachránili rabína Šragu Landaua, rabínku Chaju Dreisel Landau, dve židovské ženy a šesť židovských mužov. Na jar roku 1944 sa predseda rabínskeho súdu v Nitre, Šraga Landau, obrátil na svojho známeho Jána Trusku s prosbou o pomoc. Požiadal ho o poskytnutie úkrytu pre seba a svoju manželku. Ján súhlasil a oboch ukryl vo svojom dome na okraji mesta. Gardisti neustále prehľadávali Truskových dom, ale nikdy nikoho nenašli. Vďaka ich odvážnemu postoju sa zachoval rod jednej nitrianskej rabínskej dynastie.
http://www.znonitra.sk/spomienkova-tryzna-v-nitre/ 

Útočiskom záchrany sa stal aj evanjelický sirotinec v Modre, ktorého správcom bol v rokoch 1934-1943 dištriktuálny farár Bohumil Kadlečík (4. 11. 1895 - 5. 1. 1961), starý otec nášho obyvateľa Ivana K. . Sirotinec konal svoju šľachetnú činnosť pod duchovným dohľadom miestneho farára Júliusa Dérera (23. 5. 1895 - 26. 12. 1963) V sirotinci našlo útočište v rokoch 1942-1944 celkove 34 detí židovského pôvodu.
http://www.jewishroots.sk/eveaniel-cirk-zid-otazka

 V deň 30. októbra 1949 na miesto starého oltára v cigeľskom kostole prievidzská rodina pána Dionýza Schuhtancza obchodníka, ktorého manželka Zuzana rod. Svítková pochádzala z Cigľa, na vlastné trovy dala zhotoviť nový oltár s peknou sochou Božského srdca Ježišovho, a to z povďačnosti, že v ťažkých vojnových časoch táto rodina odporúčajúca sa do ochrany Srdca Ježišovho, v Cigli našla bezpečný útulok. Podobné šťastie, šancu na prežitie, žiaľ, nemali v Cigli zaistení Židiay a iné osoby, ktorých nacistické komando našlo a odvlieklo pri prepade našej obce 13. 1 . 1945 v Cigli : 1. Július Hass – žid 2. Klára Hassová – židovka-manželka 3. Magda – židovka- dcéra 4. Tibor –žid – syn 5. Štajnerová Anna – židovka z Bratislavy 6. Krajčír Fedor – 7. Ďuriak Valent – z Prievidze 8. Póss Pavol – z Koša 9. Neznámy muž 10. Maďarský vojak 11. Maďarský vojak 12. Ivanič Štefan- z Handlovej 13. Čertík Štefan – zo Sazdíc 14. Fried Dezider - z Topolčian Anna Štajnerová bola 16.ročné židovské dievča, ktorú skrýval Pavol Beňadik – ozanineje.  V slávnostných vianočných chvíľach môžeme chvíľu venovať spomienke a úcte na počesť pamiatky týmto i ďalším nemenovaným obetiam nezmyselnej vojny! Česť, uznanie i sláva tým, ktorí sa v ťažkej vojnovej dobe dokázali postaviť väčšine a svojim pričinením pomohli aspoň niekoľkým prenasledovaným prežiť...

Zdroj: archív V. Chrebeta, I., Kadlečíka, Historia Domus, kronika obce Cigeľ

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.