Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Práve je pripojených:
1 Hosť

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Gizela
Zajtra má meniny
Viola

Výber šablóny

Ankety

Domov
Zachraňovali ľudské životy počas holokaustu
Napísal Ivan Kadlečík   
23. 12. 2012

Ocenenie Spravodlivý medzi národmi si 1. februára 2012 z rúk veľvyslanca Štátu Izrael Alexandra ben Cvi prevzal aj zástupca nitrianskej rodiny Truskovcov, vyše 80-ročný pán František Truska, dnes obyvateľ obce Cigeľ. Ocenenia sa už nedožili jeho rodičia, Ján a Jozefína. Počas holokaustu zachránili rabína Šragu Landaua, rabínku Chaju Dreisel Landau, dve židovské ženy a šesť židovských mužov. Na jar roku 1944 sa predseda rabínskeho súdu v Nitre, Šraga Landau, obrátil na svojho známeho Jána Trusku s prosbou o pomoc. Požiadal ho o poskytnutie úkrytu pre seba a svoju manželku. Ján súhlasil a oboch ukryl vo svojom dome na okraji mesta. Gardisti neustále prehľadávali Truskových dom, ale nikdy nikoho nenašli. Vďaka ich odvážnemu postoju sa zachoval rod jednej nitrianskej rabínskej dynastie.
http://www.znonitra.sk/spomienkova-tryzna-v-nitre/ 

Útočiskom záchrany sa stal aj evanjelický sirotinec v Modre, ktorého správcom bol v rokoch 1934-1943 dištriktuálny farár Bohumil Kadlečík (4. 11. 1895 - 5. 1. 1961), starý otec nášho obyvateľa Ivana K. . Sirotinec konal svoju šľachetnú činnosť pod duchovným dohľadom miestneho farára Júliusa Dérera (23. 5. 1895 - 26. 12. 1963) V sirotinci našlo útočište v rokoch 1942-1944 celkove 34 detí židovského pôvodu.
http://www.jewishroots.sk/eveaniel-cirk-zid-otazka

 V deň 30. októbra 1949 na miesto starého oltára v cigeľskom kostole prievidzská rodina pána Dionýza Schuhtancza obchodníka, ktorého manželka Zuzana rod. Svítková pochádzala z Cigľa, na vlastné trovy dala zhotoviť nový oltár s peknou sochou Božského srdca Ježišovho, a to z povďačnosti, že v ťažkých vojnových časoch táto rodina odporúčajúca sa do ochrany Srdca Ježišovho, v Cigli našla bezpečný útulok. Podobné šťastie, šancu na prežitie, žiaľ, nemali v Cigli zaistení Židiay a iné osoby, ktorých nacistické komando našlo a odvlieklo pri prepade našej obce 13. 1 . 1945 v Cigli : 1. Július Hass – žid 2. Klára Hassová – židovka-manželka 3. Magda – židovka- dcéra 4. Tibor –žid – syn 5. Štajnerová Anna – židovka z Bratislavy 6. Krajčír Fedor – 7. Ďuriak Valent – z Prievidze 8. Póss Pavol – z Koša 9. Neznámy muž 10. Maďarský vojak 11. Maďarský vojak 12. Ivanič Štefan- z Handlovej 13. Čertík Štefan – zo Sazdíc 14. Fried Dezider - z Topolčian Anna Štajnerová bola 16.ročné židovské dievča, ktorú skrýval Pavol Beňadik – ozanineje.  V slávnostných vianočných chvíľach môžeme chvíľu venovať spomienke a úcte na počesť pamiatky týmto i ďalším nemenovaným obetiam nezmyselnej vojny! Česť, uznanie i sláva tým, ktorí sa v ťažkej vojnovej dobe dokázali postaviť väčšine a svojim pričinením pomohli aspoň niekoľkým prenasledovaným prežiť...

Zdroj: archív V. Chrebeta, I., Kadlečíka, Historia Domus, kronika obce Cigeľ

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.