Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Dve hlasovania o rozpočte a finančné zdravie našej obce
Dve hlasovania o rozpočte a finančné zdravie našej obce
Napísal Ivan Kadlečík   
10. 09. 2012

Obecné zastupiteľstvo sa zaoberalo na riadnom zasadnutí vo štvrtok 30. augusta 2012 okrem iného plnením rozpočtu obce Cigeľ za prvý polrok a jeho úpravami. Úpravy mali významne zvýšiť mzdové požiadavky Obecného úradu, začleniť do rozpočtu projekt revitalizácie obecných studní a projekt chránenej dielne (v ktorej obec od marca zamestnala aj jedného poslanca OcZ), dodatočne zvýšiť výdavky na turnaje a rôzne akcie, zvýšiť transfer pre TJ  a podobne. Na druhej strane sa malo ušetriť na príprave prvej publikácie o obci, započítať vyšší príjem z daní od štátu, obmedziť výdavky na hasičov, údržbu kanalizácie a iné. Poslanci ako aj viacerí prítomní obyvatelia obce, i členovia nášho OZ poukazovali na rôzne nedostatky v súčasnom hospodárení obce s verejnými finančnými prostriedkami, dotáciami i prostriedkami bytového fondu a ďalších fondov obce. Podľa ich vyjadrení a z ťažko získaných údajov sa v obci skoro vôbec nerobí verejné obstarávanie, povinné zverejňovanie zmlúv (iba na http://www.ezmluvy.sk/zmluvy/00318027), vyúčtovanie transferov a dotácií, programové rozpočtovanie, obec nemá za rok 2011 účtovný audit ani výročnú správu, nedodržiava sa rozpočtová disciplína. Najmä z týchto dôvodov následne poslanci prvú úpravu rozpočtu obce Cigeľ na rok 2012 neschválili. Myslím, že mali nasledovať:snahy o  zodpovedné a dôkladné posúdenie reálneho stavu rozpočtu obce a hospodárenia s peňažnými fondami v obci, rokovanie o lepšom rozpočte, návrhy opatrení na postupné ozdravenie financií obce.

Lenže už na piatok 7. septembra 2012 o 15:00 hodine bolo bez obvyklej porady zvolané mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva, kde na žiadosť starostu obce šiesti prítomní poslanci napriek známym stanoviskám troch neprítomných poslancov, negatívnemu odporúčaniu finančnej komisie i vyjadreniu hlavného kontrolóra obce úpravu rozpočtu na rok 2012 v nezmenenom znení odsúhlasili.

Finančné zdravie našej obce je už minimálne od začiatku roka 2012 hodnotené ako nedostatočné. Z dostupných údajov od ministerstva financií to vyvodzuje Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), organizácia ktorá má snahu zvýšiť tlak na zlepšovanie hospodárenia s verejnými finančnými prostriedkami. Podľa INEKO v Cigli žiaľ máme vysokú dlhovú službu, veľa záväzkov po dobe splatnosti, málo peňažných fondov a okamžitej likvidity,  nedobrú základnú bilanciu...

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.