Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Združenie Vrchvoda arrow Výročie Slovenského národného povstania
Výročie Slovenského národného povstania
Napísal Ivan Kadlečík   
27. 08. 2012

Na rozkaz pplk. Jána Goliana 29. augusta 1944 o 20:00 hodine, krátko po vstupe nemeckých vojsk na slovenské územie, sa dohodnutým heslom („Začnite s vysťahovaním“) začalo Slovenské národné povstanie - ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, ako útok proti totalitnej vláde vtedajšieho slovenského štátu a v neposlednom rade ako výraz snahy prejsť na stranu budúcich víťazných mocností druhej svetovej vojny. Povstaleckým územím bolo stredné Slovensko s centrom Povstania, ktorým bola Banská Bystrica... V tom čase už bolo známe, aké zverstvá robia sa dejú v nacistických táboroch, silnela konšpiračná činnosť partizánov a občianskeho odboja, stupňoval sa protifašistický odpor. 

Krátko po vypuknutí Povstania bol rozpustený pracovný tábor v Novákoch a bojaschopní prepustenci vytvorili samostatnú židovskú vojenskú jednotku, ktorá pôsobila v pohorí Vtáčnik až do skončenia vojny. Mnoho ďalších z bývalého pracovného tábora našlo úkryt v okolitých dedinách, vrátane našej obce. Žiaľ, povstalecká Prievidza padla bez boja už 14. septembra 1944, o týždeň Nemci dobyli aj Turiec, potom Žiar nad Hronom, najdlhšie vzdorovala Banská Bystrica. Nemecké jednotky síce povstaleckú armádu porazili, v noci z 27. na 28. októbra 1944 však časť jej jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja. Partizáni pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny na jar 1945. Hornonitrianska partizánska brigáda sa rozdelila na niekoľko oddielov, v novembri 1944 vznikol nad Cigľom partizánsky oddiel Major, v ktorom boli najmä obyvatelia Cigľa, niekoľko zbehov a Židov. Kvôli podpore partizánom a ukrývaniu prenasledovaných v januári 1945 prepadlo našu obec trestné nemecké komando. Zatkli a vypočúvali 126 obyvateľov, na následky krutého mučenia traja umreli a piatich Nemci zastrelili. Celkovo v druhej svetovej vojne padlo 22 obyvateľov obce Cigeľ.

Ako prejav sústrasti a úcty k obetiam vojny bola v sedemdesiatych rokoch telovýchovná jednota v Cigli premenovaná na TJ Partizán Cigeľ, obec na výročie Povstania každoročne zapaľuje Partizánsku vatru, kladieme vence ku Pamätníku padlých, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Pred tridsiatimi siedmimi rokmi bola založená tradícia futbalových turnajov a najmä bol založený Pochod vďaky SNP. V súčasnosti Pochod vďaky SNP v horách medzi Cigľom a Handlovou patrí medzi najväčšie turistické a lyžiarske zimné akcie svojho druhu na Slovensku.

Pripomeňme si odkaz Slovenského národného povstania aj dnes, po 68 rokoch - je to potrebné pripomínať najmä pre pokolenia, pre ktoré je už táto hrdinská epocha našich dejín pomaly dávnovekom. Pripomínať sebe aj im, kde sú hranice, za ktorými už totalitu, akúkoľvek totalitu nemožno akceptovať, proti ktorej sa treba vzbúriť.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.