Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow 2. Cigeľská kosa
2. Cigeľská kosa
Napísal Ivan Kadlečík   
28. 07. 2012

Toto zaujímavé podujatie sa konalo v sobotu 28. Júla 2012 od 10:00 do cca 16:00 v Cigli na lúčke pri futbalovom ihrisku  už po druhý krát. 

Kde inde na hornej Nitre, ak nie práve v Cigli,  by sa takéto slávnosti kosenia mali konať? Predsa  naše územie a osada  pred 650 rokmi  malo názov Lúčna. Ďalšími názvami našej obce boli aj Lúčka, Lúka, Cigli, Cigel, Cégeľ, Cigľa, Cígeľ a Cigeľ. Obyvatelia sa živili najmä lesným a poľným hospodárstvom, chovom oviec, kôz a dobytka, obchodovali s rôznymi remeselnými výrobkami. Aj v minulom storočí, popri robote v bani, kosili, hrabali a zvážali seno. Stáročnú tradíciu obrábania pôdy a spoloèných prác na lúkach, poliach a pastvinách si obec pripomína organizovaním súťaže v kosení ruènou kosou, v rámci Slovenskej koseckej ligy. V roku 2011 na Prvej Cigeľskej kose 71 koscov vytvorilo dosia¾ neprekonaný slovenský rekord v hromadnom kosení v rojnici. Tento rok sme mali krásne slnečné poèasie, veľký počet koscov zo západného, stredného i východného Slovenska, vysokú návštevnosť z Cigľa, regiónu i ïalších končín Slovenska. Návštevníci i súťažiaci zažili príjemný pobyt a dobrú zábavu. Ïakujeme za návštevu, súťaženie, za pozornosť a pomoc v záujme úspechu unikátneho podujatia v našom regióne.

Obèianske združenie VRCHVODA s mnohými svojimi členmi vynaložilo desiatky hodín dobrovoľníckej práce pri príprave, realizácii a vyhodnotení týchto slávnosti kosenia ako ďalší z prínosov pre Cigeľ a ako dar ku 650. narodeninám našej obce.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.