Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Lea
Zajtra má meniny
Anastázia

Výber šablóny

Ankety

Domov
2. Cigeľská kosa
Napísal Ivan Kadlečík   
28. 07. 2012

Toto zaujímavé podujatie sa konalo v sobotu 28. Júla 2012 od 10:00 do cca 16:00 v Cigli na lúčke pri futbalovom ihrisku  už po druhý krát. 

Kde inde na hornej Nitre, ak nie práve v Cigli,  by sa takéto slávnosti kosenia mali konať? Predsa  naše územie a osada  pred 650 rokmi  malo názov Lúčna. Ďalšími názvami našej obce boli aj Lúčka, Lúka, Cigli, Cigel, Cégeľ, Cigľa, Cígeľ a Cigeľ. Obyvatelia sa živili najmä lesným a poľným hospodárstvom, chovom oviec, kôz a dobytka, obchodovali s rôznymi remeselnými výrobkami. Aj v minulom storočí, popri robote v bani, kosili, hrabali a zvážali seno. Stáročnú tradíciu obrábania pôdy a spoloèných prác na lúkach, poliach a pastvinách si obec pripomína organizovaním súťaže v kosení ruènou kosou, v rámci Slovenskej koseckej ligy. V roku 2011 na Prvej Cigeľskej kose 71 koscov vytvorilo dosia¾ neprekonaný slovenský rekord v hromadnom kosení v rojnici. Tento rok sme mali krásne slnečné poèasie, veľký počet koscov zo západného, stredného i východného Slovenska, vysokú návštevnosť z Cigľa, regiónu i ïalších končín Slovenska. Návštevníci i súťažiaci zažili príjemný pobyt a dobrú zábavu. Ïakujeme za návštevu, súťaženie, za pozornosť a pomoc v záujme úspechu unikátneho podujatia v našom regióne.

Obèianske združenie VRCHVODA s mnohými svojimi členmi vynaložilo desiatky hodín dobrovoľníckej práce pri príprave, realizácii a vyhodnotení týchto slávnosti kosenia ako ďalší z prínosov pre Cigeľ a ako dar ku 650. narodeninám našej obce.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.