Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Oslavy 650. výročia Cigľa
Oslavy 650. výročia Cigľa
Napísal Ivan Kadlečík   
12. 07. 2012

V dňoch 7. a 8. júla 2012 sa v Cigli uskutočnili oslavy 650. výročia prvej písomnej zmienky o našej obci - osade Lúčna,  ktorá patrila do panstva hradu Sivý kameň a kráľ Ľudovít Veľký ju 11. septembra 1362 kázal vyňať z hradného panstva a daroval usadlosť Petrovi a Leustachovi. O tejto udalosti sa zachovala originálna listina v latinčine i viacero odpisov. Ďalšími významnými výročiami Cigľa v tomto roku sú štvrťtisícročie kostola sv. Matúša apoštola, výročie školy, telovýchovnej jednoty, Bane Cigeľ, kaplnky na Zátinách i desaťročie od prvej púte na Zátiny. Výročná, jedenásta púť na Zátiny, na sviatok Cyrila a Metoda vo štvrtok pred oslavami, v krásnom a horúcom počasí, v duchu porozumenia a kresťanskej svornosti, predznamenala blížiace sa oslavy.

Oslavy v Cigli prišli podporiť potomkovia cigeľských vysťahovalcov zo Slavónie v Chorvátsku na čele s predsedom Matice slovenskej v oblasti Jakšiča prof. P. Trégerom a podžupanom Požegsko-slavónskej župy p. Trohom, rodáci z celého Slovenska i zahraničia, predstavitelia samnosprávy, súčasní i bývalí obyvatelia obce, osobnosti kultúrneho a spoločenského života, priaznivci rozvoja našej obce, regionálne médiá. V sobotu dopoludnia bolo otvorenie osláv a kladenie vencov pri Pamätníku padlých, potom tiché poďakovanie pri hroboch na cintoríne, slávnostná svätá omša, slávnostné prijatie rodákov v Kultúrnom dome. Popoludní bol športový program na ihrisku a večer "narodeninová veselica" až do rána. V nedeľu oslavy začali príhovorom starostu Š. Mjartana, vystúpením žiakov MŠ s ZŠ, cigeľského spevokolu (v premiére zaznela hymna obce Cigeľ, s textom A. Sedliačkovej). Dojímavým a silným zážitkom bolo oceňovanie obyvateľov obce. Všetci si ocenenie od svojej obce určite zaslúžili. Nezabudnuteľný bol moment, kedy sa jeden z ocenených, najstarší žijúci mužský obyvateľ obce Cigeľ, pán Jozef Krausko, vtipne a múdro prihovoril svojim spoluobyvateľom. Ďakovný list obce Cigeľ si vďačne prevzali aj v obci pôsobiace neziskové organizácie, vrátane nášho občianskeho združenia.

Naše OZ v rámci celoobecných osláv zorganizovalo súťaž pre deti cigeľskej školy, v spolupráci so Slovenskými elektrárňami, a.s ako súčasť projektu Malá oáza pre hornú Nitru, prispelo ku pozitívnej medializácii obce Cigeľ, vydalo informačný leták, slávnostne odovzdalo ceny na pódiu v nedeľu 8. júla a prevzalo Ďakovný list. OZ Vrchvoda na stránkach www.vrchvoda.sk publikuje množstvo objavných a dosiaľ nepublikovaných faktov o histórii i súčasnosti obce, zaznamennáva život v obci v stovkách článkov a tisíckach fotografií. V roku 650. výročia OZ realizuje projekt Malá oáza pre hornú Nitru.

Sprievodnými akciami osláv bolo napríklad aj odovzdávanie cien žiakom cigeľskej školy v súťaži, ktorú organizovalo OZ Vrchvoda k 650. výročiu obce, výstava remeselných prác spojená s predajom výrobkov, atrakcie pre deti, výstava majstrov Čisárikovcov v Kultúrnom dome, výstava cirkevného spolku, prezentácia fotografií z dôb súčasných i minulých, vystúpenie viacerých folklórnych skupín, dychovej a hudobnej kapely. V nedeľu podvečer začala fungovať nová internetová stránka obce. Všetko najlepšie k výročiu, CIGEĽ

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.