Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Rozvoj našej obce
Rozvoj našej obce
Napísal Ivan Kadlečík   
07. 06. 2012

Vízia našej obce do blízkej budúcnosti by mohla byť takáto: Obec, ktorá má zdravé životné prostredie, vybudovanú infraštruktúru, primerané množstvo pracovných príležitostí a možností rozvoja individuálnej bytovej výstavby, možnosti rozširovania občianskej vybavenosti obce a dobré predpoklady pre rozvoj cestovného ruchu, agroturistiky, poľného a lesného hospodárstva.

Vo východisku i cestou ku splneniu vízie má každá obec nejaké slabé i silné stránky. Silnými stránkami Cigľa sú napríklad: 650-ročná tradície a dobrá povesť, príroda a krajina, obyvatelia obce, dobré susedské vzťahy, výstavba bytov a domov, talentované deti a mládež, aktívne organizácie a záujmové združenia, geografická poloha, úspešné projekty a podujatia... Slabé stránky má obec Cigeľ v komunikácii a informovanosti, v životnom  prostredí, v administratíve a kvalite služieb obecného úradu, aj v školskej administratíve, v bytovom hospodárstve, úrovni úverového zaťaženia a výške nesplatených faktúr, v infraštruktúre... Obec  niekoľkokrát dostala protest prokurátora za porušovanie zákonov, dostáva pokuty od úradov, školská inšpekcia zaznamenala odstrašujúci stav v cigeľskej škole, internetová stránka je už takmer pol roka bez akejkoľvek zmeny, evidencia psov, daňové výmery a niektoré iné písomnosti obce sú ďaleko od dokonalosti, v zlom stave sú niektoré obecné budovy (stará škola, bývalá škôlka, izba tradícií...), obecné cesty a mosty... Narušili sme si príťažlivý obraz prírody nad dedinou, tým že sme pripustili odlesniť úpätie Tlstého dielu, otvoriť kameňolom Košariská a rozbúrať lúky  nepovolenou a nedokončenou cestou ku kameňolomu. 

Pokrok a rozvoj územia a obce dnes záleží od toho, či si jednotlivé stránky ľudia v obci konečne uvedomia a ako dôkladne sa budú snažiť slabé zlepšovať a silné zvýrazňovať. Lebo obce, ktoré svoje slabé stránky iba zakrývajú a silné si vôbec nevážia, také obce stagnujú a upadajú.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.