Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Rok 1567: Cigeľ, inak Lúka
Napísal Ivan Kadlečík   
03. 06. 2012

Uhorská kráľovská kancelária začala v šestnástom storočí viesť tzv. Kráľovské knihy (Libri regii), do ktorých zapisovala kópie najrôznejších kráľovských vydaných rozhodnutí. Tieto knihy sú dnes významným zdrojom údajov o prevode nehnuteľností, kráľovských daroch, súhlasoch, menovaniach, úradníkoch a podobne. V kráľovských knihách nachádzame niekoľko zmienok aj o našom Cigli:

12. septembra 1552 kráľ Ferdinand I. daroval Dolné Rišňovce so šľachtickou kúriou a časť Cigľa trom kráľovským úradníkom, čím zároveň odobral tieto majetky Ladislavovi a Imrichovi Rišňovským, z dôvodov smrti a nedostatku mužských potomkov. Z hľadiska Rišňovských išlo o veľkú nespravodlivosť, ich majetky boli už veľmi poškodené tureckými vpádmi a morom na svojich majetkoch.

O dva roky kráľ mení svoje rozhodnutie a posledných žijúcich príslušníkov rodu Rišňovských, najmä Annu, dcéru nebohého Imricha Rišňovského bohato odškodňuje . Kráľ Ferdinand I. 8. mája 1554 Anne daruje Dolné Rišňovce s kúriou a celé sídla Cigeľ, Šahy, Cabaj, Dolné Trhovište, Lužianky a Kerestúr v Tekove. A Ladislavovi Rišňovskému 29. októbra 1554 daroval kráľ Ferdinand 1. osadu Rethen v sikulskom kraji Alba v Transylvánii, dnes obec Reci v kraji Kovasna, Rumunsko.  

16. mája 1567 daroval Maximilián II. Sasinkovo, Cabaj, Cigeľ, Geňov pri Rišňovciach, Hul, Jelenovú pri Dolnom Trhovišti, Kerestúr v Tekove Ondrejovi Šókymu zo Šalgoviec a jeho dcére, Anne Šókyovej. Cennou je zmienka o starom názve Cigľa, kedy sa ešte po dvesto rokoch od prvej známej listiny o darovaní osady Lúčna naša obec pomenúva ako Cigeľ, inak Lúka.  

Anna Šókyová sa vydala za Štefana Baloga z Nebojsy a mali dcéru Alžbetu. Alžbeta Balogová sa vydala za vtedajšieho významného právnika, Ladislava Šándora. Ladislav Šándor zo Slávnice pôsobil začiatkom 17. storočia ako notár v Prešporku a neskôr ako podžupan nitrianskej stolice. V rokoch 1630 a 1631 bol na uhorských snemoch ako nitriansky delegát a zvolili ho za sudcu kráľovskej tabule.

Kráľovské knihy (Libri Regii) obsahujú aj zápis z 9. decembra 1619, kedy nitrianska kapitula previedla majetky v obciach Dolné Rišňovce, Horné Šahy, Cigeľ, Cabaj, Dolné Trhovište, Genov a Hulu od Anny Šókyovej, vdovy po Štefanovi Baloghovi z Nebojsy, na zaťa, Ladislava Šándora zo Slávnice s manželkou Alžbetou Baloghovou. S týmto prevodom vlastníctva nehnuteľností súhlasil kráľ Ferdinand II. dňa 5. júna 1624. O troch deťoch Ladislava Šándora zo Slávnice a Alžbety Balogovej z Nebojsy (Adamovi, Michalovi a Anne, vydatej za Madočániho) máme záznamy aj v obecnej kronike. 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.