Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Revitalizácia obce Cigeľ – studne
Revitalizácia obce Cigeľ – studne
Napísal Ivan Kadlečík   
01. 06. 2012

Naša obec sa pripravuje na oslavy 650. výročia prvej písomnej zmienky (oslavy budú 7. a 8. júla 2012), okrem iného i skrášľovaním a zhodnocovaním verejného majetku, stavaním lavičiek, prístreška, obnovou niekoľkých studní. Studne sú súčasťou histórie obce, stáročia boli zdrojom pitnej vody. V súčasnosti sú zanedbané a preto nepoužívané. Studne po rekonštrukcii budú výrazne dotvárať a pripomínať vidiecky život a architektúru. Vďaka kvalitnému projektu a i kvôli úspechu našej obce v súťaži Dedina roka 2011, Environmentálny fond v rámci Programu obnovy dediny na rok 2012 poskytol obci Cigeľ zmluvou z 13. apríla 2012 podporu formou dotácie vo výške 3.500 eúr. 

Environmentálne škody v krajine a prírode spôsobené v národnom záujme priemyselnou činnosťou v katastrálnom území a celkovo na hornom Ponitrí neoslabili vzťah obyvateľov k milovanému chotáru a kultúre obce Cigeľ. Obnova našej dediny je nevyhnutná a aktuálna. Dôležité je zachovať a zvýrazniť jedinečné hodnoty Cigľa, podporiť komunikáciu vidieckej komunity, spropagovať historicko-kultúrny význam ťažko skúšaného územia a obnoviť dedinu.

Obec spolufinancuje projekt v rámci Programu obnovy dediny sumou 200 eúr. Obec Cigeľ vybrala dodávateľa – Cigeľskú stavebnú spoločnosť, ktorá dielo realizuje v termíne máj – október 2012. Ešte väčším ziskom pre našu obec je finančná podpora v rámci programu Náš vidiek vo výške 9.000 eúr z februára 2012 od Úradu vlády p. predsedníčky Radičovej na podobný účel - Revitalizácia starých studní, ktorého cieľom je však aj zvýšiť zamestnanosť.

Z týchto dvoch projektov spolu viac ako dvanásťtisíc eúr obec investuje do revitalizácie obce. Vďaka zamestnancom Obecného úradu a tým obyvateľom, čo pomohli napísať projekty, pracovať na dobrom imidži obce a vybaviť dotácie, obec mohla zamestnať niekoľkých Cigeľčanov. Držme im palce, nech urobia kvalitnú prácu a vynovia dedinu, nech získané peniaze účelne použijú v záujme celej obce.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.