Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Svetový deň sadenia stromov
Svetový deň sadenia stromov
Napísal Ivan Kadlečík   
23. 05. 2012

Naše životné prostredie je dôležité. Nie iba lokálne, ale aj globálne. Dnes je čas zamerať sa na životné prostredie a biodiverzitu. Urobíme to spolu so školami, mládežou a dospelými z celého sveta. Dnes sadíme stromčeky   na severe, juhu, východe aj západe. Prvé stromčeky budú zasadené v Oceánii. Potom, nasledujúc Slnko, budeme sadiť stromy v Ázii, Európe a Afrike. Posledné stromy budú zasadené v Severnej a Južnej Amerike. Tisícky škôl a občianskych organizácií v 150 krajinách sadia dnes stromy spoločne s nami. Tento deň je organizovaný organizáciou Environment Online - ENO, čo je globálna virtuálna škola a sieť pre trvaloudržateľný rozvoj, založená vo Fínsku.

Strom je symbolom. Pripomína dôležitosť prírody a ochrany životného prostredia. Symbolizuje spoluprácu po celom svete. Naše spoločne zasadené stromy vytvoria les. Doteraz sme zasadili 7 miliónov stromčekov a cieľom je zasadiť 100 miliónov do roku 2017.

Dnes, 22. mája oslavujeme medzinárodný deň biodiverzity. Biodiverzita znamená rozličné formy života na Zemi. Je základom pre udržanie prírodných živých systémov alebo ekosystémov, ktoré nám poskytujú potravu, palivo, zdravie, bohatstvo a ostatné životné zdroje. Ľudia sú takisto súčasťou biodiverzity a majú moc ju chrániť alebo ničiť. V súčasnosti aktivity ľudí ničia biodiverzitu v alarmujúcom meradle. Tieto straty sú nezvratné, ochudobňujú nás všetkých a ničia život podporujúce systémy na ktoré sa spoliehame. Ale môžeme tomu predísť. Musíme sa sústrediť na urgentné výzvy, ktoré sú pred nami. Teraz je čas na činy. Dúfame, že spolu s našimi stromčekmi budeme rásť v ústrety lepšej budúcnosti. Biodiverzita je náš život.

OZ Vrchvoda 22. mája 2012 pri viacúčelovej vodnej nádrži, v okolí našej Malej zelenej oázy pre Hornú Nitru, zasadilo niekoľko slovenských typických stromčekov. Sadenice nám darovali LESY SR, závod Bojnice. Ďakujeme LESOM SR a Ing. Chylovi za podporu a spoluprácu.

Cieľom celosvetovej organizácie ENO je do roka 2017 vysadiť na našej Zemi sto miliónov stromčekov. Zúčastňujú sa tisícky škôl zo všetkých svetadielov. Lesy Slovenskej republiky darovali škole ZŠ s MŠ v Cigli niekoľko sadeníc stromov. Deti spolu so svojimi vyučujúcimi stromčeky zasadili v piatok 25. mája 2012 a pekne čerstvo zasadenému stromčeku zaspievali a zaželali veľa zdaru. Video na youtube: http://youtu.be/gZDagnwyymo Galéria snímok zo slávností sadenia stromčekov celej Európy (medzi nimi i dve z CIgľa!)

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.