Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow 650. výročie prvej zmienky o Cigli arrow Sté výročie narodenia Michala Príbusa
Sté výročie narodenia Michala Príbusa
Napísal Ivan Kadlečík   
20. 04. 2012

Jeden školský rok, v rokoch 1940 - 1941, bol riaditeľom na cigeľskej základnej škole Michal Príbus. Narodil sa pred sto rokmi, 30. septembra 1912 v Podolí nad Dudváhom. 

Slovenský prozaik, dramatik a prekladateľ pracoval najskôr v školstve, potom v Československom rozhlase. Pán Príbus bol postupne na viacerých miestach Slovenska učiteľom, riaditeľom, inšpektorom, referentom na ministerstve školstva. Neskôr začal pracovať v rozhlase - ako redaktor, dramaturg, šéfdramaturg, ba až zástupca šéfredaktora Čs. rozhlasu v Bratislave. Zomrel 17. 4. 1995 v Bratislave.

Literárnu činnosť začal ako prekladateľ rozprávok z angličtiny pre časopis Slniečko; vyšla mu adaptácia anglických rozprávok Trpaslíkov poklad (1948), vydal pôvodnú prózu zo života dedinských detí Šestka zo Starého Zámku (1963) a zostavil zbierku indiánskych rozprávok Kamenné kanoe (1967). Plodný autor dramatických prác a pôvodnych rozhlasových hier: napr. Mlyn pod horami (1964), Ostré svetlo (1965), Hromobitie (1966), Bezmenný (1972), Znovuzrodenie (1973), Zábava na rozkaz (1974), dramatizácii prózy slov. i cudzích autorov (J. Kalinčiak, M. Rázus, Jégé, R. Jašík, O. Wilde, V. Aksionov, A. P. Čechov, V. Tendriakov a i.), desiatok rozhlasových dramatizácií nedeľných roprávok (Vintalko, Lomidrevo, Tri holúbky, Zlatý kľúčik, Luskáčik a i.), okrem toho pisal aj literárne a reportážne rozhlasové pásma (Diadém, 1984), scénky a črty pre deti. Prekladal beletriu a literatúru pre deti a mládež z ruštiny (K. Čukovskij, I. Goff, M. Gorkij, N. N. Ljaško, G. M. Markov, O. Markova, F. I. Panfjorov, V. A. Zakrutkin a i.), z nemčiny (L. Kohl-Larsen, R. Klausová, E. Bergnerová, W. Quednau) a z angličtiny.

(Zdroj: Litcentrum).

Z jeho rozhlasového diela pripomeňme aj rozprávku Pecúch Maťuša. Patrí medzi najstaršie rozprávky, ktoré sa vysielali v Slovenskom rozhlase, už v roku 1957. Napísal ju Michal Príbus a čerpal z motívov ruských ľudových rozprávok a bájí. Príbeh o Maťušovi, ktorého pecúchom nazývali, pretože vymetal pece, jeho príchode na cársky dvor, bohatierskej sile i láske k mladej cárovnej, je plný dramatických zvratov, a ako sa na rozprávku patrí, všetko sa v ňom šťastne skončí. 
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.