Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Ochrana životného prostredia arrow Andezitovce pod Vtáčnikom
Andezitovce pod Vtáčnikom
Napísal Ivan Kadlečík   
02. 01. 2012

Kamenec pod Vtáčnikom dlhé roky znášal záťaž kameňolomov. Ale už je rok 2012 a blíži sa úplné vydobytie zásob v súčasnom ťažobnom priestore.Obyvatelia sa tešia, že si vydýchnu, podnikatelia sa snažia o rozšírenie kameňolomu. Obec Kamenec na čele so svojou samosprávou je proti ťažbe, pripájajú sa Zemianske Kostoľany, ministerstvo poľnohospodárstva a ďalšie organizácie. Úrady, ktoré súhlasia v pokračovaní ťažby takmer bez pripomienok sú: Trenčiansky samosprávny kraj, ministerstvo hospodárstva a na počudovanie viaceré prievidzské úrady... Spoluobčania, susedia Prievidžania - nebolo už dosť toho všetkého znečisťovania životného prostredia a raja pre ťažobné spoločnosti v našom okrese?! Nestačí, že je už teraz v niečom najznečistenejší na celom Slovensku?!!. Určitým, malým, víťazstvom Kamenca je, že Ministerstvo životného prostredia určuje ako jednu z pravdepodobných verzií do procesu posudzovania aj tzv. nulové riešenie - ak by sa v ťažbe už nepokračovalo. Má sa zabezpečiť súlad s územnými plánami. Má sa zdôvodniť spoločenská potreba otvorenia kameňolomu v kontexte na využívanie okolitých ložísk nerastov a umiestňovanie ich produkcie v danom území, majú sa zhodnotiť všetky vplyvy - na lesy, zver, biotopy, človeka, navrhovať kompenzácie... Takže posudzovanie EIA môže byť ešte v Kamenci  zaujímavé...

Ako je na tom Cigeľ začiatkom roka 2012? 

Kameňolom Vtáčnik (1 km od obce smerom na Podhradie) pracuje nielen na  zvýšení ťažby, ale aj na ďalšom rozšírení územia na ktorom ťaží. V kameňolome Košariská (1 km od obce smerom na Handlovú) sa skončil proces EIA, súhlasilo sa z rozšírením ťažby pri splnení podmienok. V ostatnom tzv. Ciglianskom spravodaji bol vychválený (zo strany urbára, ale aj ďalší sú nadšení) jeden z týchto lomov za to, že stavia cesty a poskytuje stavebný materiál. Zamyslime sa však, čím za podporu kameňolomom platíme? Chceme mať v Cigli raj ťažobných spoločností? Má sa ťažba andezitu na doživotie nasťahovať do nášho územia?

O ťažbu v katastri našej obce, v lesoch nad Cigľom, sa budú isto snažiť ďalšie a ďalšie spoločnosti. Keď niekto získa desiatky hektárov lesa v Čiernom lese a bude sa mu zdať, že Cigľu v porovnaní s ostatnými obcami kameňolomy až tak veľmi neprekážajú - tak si samozrejme spraví  podnikateľský zámer. V diskusii s úradmi bude opäť potrebné argumentovať záujmami nášho územia a ochranou obyvateľstva. Nejde o akýsi náš luxus a  pohodlie, ale o nutnosť už nezhoršovať kvalitu životného prostredia, úroveň psychického a fyzického zdravia našich obyvateľov. Nechceme mať z Cigľa obec, ktorá by bola LIEVIKOM  hluku, prachu a dopravy PRE TRI KAMEŇOLOMY.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.