Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Zrúcaniny hradu Sivý Kameň
Zrúcaniny hradu Sivý Kameň
Napísal Ivan Kadlečík   
08. 11. 2011

Osudy našej dediny sú spojené s hradom Sivý Kameň, (pôvodný názov Keseloko - Ostrý kameň, kameň ostrý ako čepeľ noža). Veď už v písomnej zmienke z 11. septembra 1362 sa uvádza osada Luchna (neskorší Cigeľ), patriaca kráľovskému hradu Sivý Kameň (Kešeloko), ktorú na žiadosť Jána Gileta (jeho vtedy už nebohý brat bol dokonca uhorským palatínom) daroval kráľ istým príbuzným - Petrovi a Eustachiusovi. Od počiatkov boli majetkové pomery v Cigli zložité a možno aj preto sa v Cigli pravdepodobne nenachádzajú také pamiatky raného stedoveku ako v Bojniciach, Podhradí, Ćereňanoch, Kostoľanoch, Kamenci, Laskári, Lefantovciach, Diviakoch... Okolo roku 1500 sa o majetky v Cigli sporili susedia - sivokamenský Rafael Maytheny a rišňovský András Rechen-i. Títo spoloène odolávali nájazdom Turkov ale aj napríklad krádežiam dreva z bohatých lesov v okolí Cigľa a Sivého Kameňa.

Cigeľ patril rodu Recsényiovcov (Rišňovských, Recheniovcov), až po roku 1600 sa spomína ako majetok Sándorovcov zo Slávnice. Ladislav II. Šándor zo Slávnice (nitriansky vicežupan) mal tri deti s Erikou Balogovou z Nebojsy: Annu, Michala a Adama. Anna sa vydala za Imricha Madočániho, Michal si vzal za ženu Evu Kerekesovú a Adam Boru Majthéniovú. Rod Šándorovov bol majetkovo a pokrvne spriaznený aj s ďalšími šľachtickými rodmi hornej Nitry – Ujfaluši, Rajèáni, Majténi, Divéky, Tarnóci, Kostoláni...

Ako sa uvádza v obecnej kronike, všetci traja Šándorovci (teda Michal aj Adam Šándor zo Slávnice, Anna s manželom Imrichom Madočánim) v 17. storočí predali majetok v Cigli rodu Pálffyovcov, v kronike sa z tohto obdobia spomínajú aj Géczi (Ghyczy?) a M. Nemček. Pálffyovci v roku 1762 postavili kamenný kostol, Pálffyovcom patrili majetky v Cigli, vrátane banských práv až do zaèiatku 20. storoèia.

Hrad Sivý Kameň (Kešeloko) postihol smutný osud. Po viacerých vojenských prepadoch a požiarosch sa Majténiovci z neho odsťahovali koncom 17. storočia a vyše tristo rokov je už len zrúcaninou. Hrdý zámok strategicky umiestnený na hraniciach Tekova (okres Oslany s významnými sídlami Kamenec, Kostoľany, Bystričany, Čereňany, Uhrovce...) a Nitry (okres Prievidza s Bojnicami, Pravnom, Diviakmi, Novákmi...) zanikol a ostali po òom iba ruiny. Ale napriek tomu je zaujímavým cieľom krásnych jesenných prechádzok a pamätihodnosťou dávnej histórie blízkeho okolia našej obce.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.